Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Andrey Kovatchev

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация, заместник-председател на ЕНП в Европейския парламент в интервю за Агенция „Фокус“

Фокус: Г-н Ковачев, днес е 9 май. Денят на Европа или Денят на победата?

Андрей Ковачев: Честит празник! Днес е ден, в който трябва да се замислим. След толкова ужасното начало на 20 век с Първата и Втората световна война, цивилизационният избор на европейските народи е повече никога да няма на нашия континент войни и противопоставяне, а да имаме икономическо и политическо обединение на нашия континент. Така можем да бъдем по-сигурни, по-силни и европейският глас да се чува в света като глас, който защитава правата на човека, демокрацията, върховенството на закона, справедливостта и всички, които са потиснати по целия свят.

Фокус: Тази година на този ден ще започне работа Конференцията за бъдещето на Европа. Случайно ли е избрана датата за конференцията?

Андрей Ковачев: Разбира се, че не е случайно избрана тази дата. Има символика на това, че на този ден ще бъде открита Конференцията за бъдещето на Европа. Какво искаме като добавена стойност в ЕС за всяка страна, за всеки гражданин на ЕС? Повече ефективност, повече сигурност както физическа, така социална и здравна. Очакваме да има ясни и конкретни предложения, които да не останат само на хартия и думи. Тази конференция ще продължи няколко месеца с участие както на представители на национални парламенти, на Европейския парламент, на гражданските сдружения, на отделни граждани, на политици. Всеки, който иска да бъде чут, може да бъде чут през следващите няколко месеца, докогато ще продължи работата на тази конференция. Тя трябва да завърши с конкретни предложения как да направим нашия ЕС по-ефективен, готов за новите предизвикателства пред нас, за да можем да се конкурираме с останалия свят, с Китай, САЩ, Източна Азия, Южна Америка и всички други, които също инвестират в добро качество на стоки и услуги, в работни места. За да можем да запазим и да увеличаваме нашите работни места и да повишаваме жизнения стандарт в Европа, трябва да инвестираме в научна и развойна дейност.

Фокус: Защо е важна тази конференция и какви задачи стоят пред нея?

Андрей Ковачев: Това е основното – какво искаме като добавена стойност към усилията на всяко национално правителство, на всяка страна, да получим от ЕС. Ако сме наясно какво искаме да получим, дали искаме повече в науката, в образованието, в здравеопазването, в опазването на външните граници, в сигурността, в общия отбранителен капацитет, в единна външна политика, в довършване на общия пазар особено в сферата на цифровата икономика. Когато сме наясно, че това точно искаме, да дадем инструментите на ЕС, да можеше да се справи с тези задачи.
В момента се говори за обща външна политика на ЕС, но тя много трудно се постига, защото трябва да има единодушие. Само една страна да не е съгласна, няма възможност да бъде направена следваща стъпка и ние сме по-бавни в сравнение с други страни, където решението се взима много по-бързо. Например САЩ, Русия, Китай, Турция, където решенията се взимат изключително бързо. За това ЕС като цяло е много по-неефективен на световната сцена.

Фокус: Очаквате ли български граждани да проявят интерес към тази конференция?

Андрей Ковачев: Граждани, НПО, политици, надявам се също членове на Народното събрание да участват активно в работата на конференцията. Аз като част от ЕП ще участвам, а и като председател на Председател на Съюза на европейските федералисти в България.

Фокус: По-обединени или по-разединен е ЕС след пандемията от коронавирус и промени се Европа след това изпитание?

Андрей Ковачев: Смятам, че сме по-обединени, смятам, че си даваме сметка, че без общите усилия на всички нас, нямаше толкова бързо първо да са налице ваксини. Второ, да достигнат до европейските граждани тези ваксини. ЕС като общ бюджет инвестира много в това да има ефективни ваксини срещу COVID колкото се може по-бързо. Ние виждаме глобалните предизвикателства около нас. Другите не спят, те инвестират в научна и развойна дейност, във висококачествени продукти и услуги и съответно, ако ние не сме на същото ниво и по-добри, ще изостанем. Работните места, така и нашето благосъстояние няма да може да се повишава, ако ЕС като цяло не е силен. За това и девизът на България „Съединението прави силата“ е изключително актуален и за ЕС. Колкото повече сме сплотени, колкото повече общи усилия полагаме за нашата конкурентоспособност, за здравето и физическата сигурност на нашите граждани, толкова повече ще имаме благосъстояние и ще гарантираме тези блага.

Фокус: 14 години България е член на ЕС. Станаха ли българите повече европейци и какво ще им пожелаете по повод 9 май?

Андрей Ковачев: Българите са европейци не от ЕС. Ние винаги сме били европейци. От създаването на Първата българска държава до сегашния ден винаги сме били на нашия европейски континент. Става въпрос дали сме се възстановили от управлението до 1989 г. и възстановили нашата икономика. Да, върви се в тази посока, повишаване на БВП, наваксване на огромното изоставане. Вече конвергентният фактор е над 50 % от средното за ЕС що се отнася до покупателната способност и благосъстоянието. Не е достатъчно, трябва още, но трябва да се обръщаме назад откъде тръгнахме особено края на 90-те години със заплатите и пенсиите от няколко щатни долара. Това е наследството, за което не са ни виновни нито в Берлин, нито в Париж. Те солидарно ни помагат да наваксваме това огромно изоставане.

Предишна статияПод егидата на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов в Сливен залесиха 20 липи по случай Деня на Европа – 9 май
Следваща статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Темата за регулацията на дейността на трансграничните НПО-та, работещи в рамките на ЕС, е изключително важна