Европейския парламент ще разгледа идеята на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за 1 минута стандарт за обработка на камиони по границите.


Предстои да се разбере дали ще се стигне до решение на проблема с километричните опашки и чакането с часове.

„Според мен може да се проверяват и за по-малко от 1 минута, тъй като в момента проверките траят около 3 минути. Става въпрос за европейски камиони, само на европейски граници. Това са границите с Гърция и Румъния. Има електронна система, която може да разпознае номерата на автомобилите, още преди да са дошли на границата“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Беше успех, че въобще бе допуснато да се изслуша това становище. Имаме надежда, че ще бъдем допуснати и за резолюция на целия Европарламент, и в пленарна зала плюс дебат, след който ще настояваме за законодателни промени и проверка от Европейската комисия“, коментира Новаков.

По думите му това ще бъде регламент, който ще се прилага навсякъде в Европа, тъй като подобни опашки има и в Словения, и в Хърватия.

„По този начин гарантираме, че дори и на границата между Бавария и Австрия няма да има опашки. Всеки камион губи по 200 евро на своя собственик докато чака“, добави евродепутатът.

Според него много шофьори напускат работа, защото не им се чака по границите.

„В момента получаваме сигнали, че има два дни опашки на Дунав мост на Русе. Отиваме на проверка и опашката започва да се стопява незабавно. Изведнъж започват всички да работят нормално. Има нужда от по-голям синхрон между всички институции, които са там“, каза Новаков.

Той отбеляза, че се надява в рамките на този мандат Европейският парламент да се произнесе и до лятото част от опашките да бъдат облекчени. На мнение е, че това ще стане, ако Европейската комисия изпрати хора на проверка.

„Не очаквам всички да прегърнат идеята, особено когато е свързана със санкции. Имаме техническа възможност, въпрос на желание е“, твърди Новаков.


ℹ️ Целия разговор с евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП – вижте във видеото