Андрей Ковачев ЕП
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)
 

Уважаеми господин Николов,

Приемете моите сърдечни поздравления по случай двадесет годишния юбилей на ръководения от Вас Културно информационен център на Българското национално малцинство в град Босилеград. Вашият силен дух и борбеност, както и пламенната отдаденост на каузата за защита на българската култура и традиция, въпреки предизвикателствата и тежките изпитания, са най-достойният пример за младите поколения българи в Република Сърбия и Република България.

Десетките патриотични инициативи, в духа на демократизацията, търсенето на истината и защитата на правата на българите в Република Сърбия, които под Ваше ръководство Културно информационният център в Босилеград организира през годините, са високо ценени! За нас – българите, вие се превърнахте в един съвременен будител!  Доказателство затова е признанието и уважението не само от българските граждани и политици, но и Гражданската награда на Европейския парламент, която ни напомня, че Европейският съюз е единственият цивилизован инструмент за преодоляване на омразата и разделението.

Позволете ми да се обърна и към всички съпричастни към днешния празник на Културно информационния център тук в Босилеград – нека си спомним думите изречени към босилеградчани отпреди близо 90 години, думи на един от най-твърдите и силни лидери на ВЗРО „Въртоп“, разстрелян заради патриотичната си дейност от българските комунисти след преврата от девети септември, Иван Гьошев: „…Към вас се обръщаме, млади непокварени сърца! Почитайте българското име и слово! Вземете пример от прадедите! Езикът, който сте научили, когато сте сукали майчиното мляко, е език свещен за вас – търсете българската книга, учете я, предайте я от другар на другар и се калявайте в духа на българщината…”

Вашите успехи, уважаеми господин Николов, са успехи за България, желая на Вас и вашия родолюбив екип здраве и силен дух! Гордеем се с Вас!

 

Andrey Kovatchev - European Citizen's Prize Ceremony 2016
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на Председателството на Европейския парламент, връчи Гражданската награда на ЕП за 2016 година на Иван Николов – председател на българския културно-информационен център “Босилеград” в Брюксел
ЧРЕЗandrey-kovatchev.eu
Предишна статияВладимир Уручев ГЕРБ/ЕНП участва в граждански диалог на тема „Бъдеще на Кохезионната политика на ЕС“ в Перник
Следваща статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел се срещна с президента на европейските либерали Ханс ван Баален