Eva Maydell

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел е подготвила за кмета на Брюксел Филип Клоз специален подарък – великденски яйца изписани с български фолклорни мотиви.


„Седма поредна година Брюксел е домакин на най-голямото хоро извън пределите на нашата страна, но тази година то съвпада и с един светъл за всички нас празник – Великден и ще покажем традицията на българските писани яйца.“, заяви Майдел.

Талантливите художници са децата от Детска градина № 34 Райна Княгиня в Стара Загора, където Ева Майдел има информационен офис и осъществява и подкрепя редица инициативи.

 

 

 

 

 

„Енергията, желанието и старанието, което нашите деца показаха в декорирането на тези красиви яйца допринасят за истинската им автентичност. Аз самата бях изключително очарована, когато видях крайния резултат. Българските педагози и деца показаха пъстрото и креативно лице на българския талант.“, добави евродепутатът Ева Майдел.

 

Започнато от Кристалина Георгиева през 2013 г., Голямото хоро се утвърди като празник, който привлича българи не само от цяла Белгия, но и съседните държави като Германия, Нидерландия и Люксембург. И тази година продължава традицията символът на Брюксел – Манекен пис, да се премени в българска носия.

 

Специални участници в Голямото хоро в Брюксел ще са музиканти от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от Котел, ансамбъл „Бизоне“ от Каварна, съставът от българи „На Хорото в Брюксел“, както и Ансамбъл „Здравец“ от Гент. Събитието ще се състои в деня на православния Великден –  28 април 2019 г. от 14.30 ч.