Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Повечето мерки, които предприемаме са насочени към справяне със симптомите, но не със самото “заболяване”. Възниква въпросът за незабавните действия, които Европейският съюз трябва да предприеме за справяне с първоизточника на кризата с бежанците. Много хора си задават този въпрос, като виждат хилядите хора, които прииждат към европейските граници. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев взе участие в извънредните дебати в Комисията по външни работи по темата за бежанците и мигрантската вълна към Европа.

Българският евродепутат изтъкна нуждата от незабавни координирани действия за гарантиране сигурността на бежанците, за възстановяване на държавността и нормалния живот по родните им места и спиране на бежанския поток. Според него “ако не действаме сега, болестта ще се разрасне и лечението ще бъде много по-трудно.”

Ковачев попита върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини относно конкретните мерки, които ще предприеме ЕС за справяне не само с последиците от бежанската криза, а със самата криза.

Могерини му отговори, че ЕС не може да се справи с безпрецедентната криза само с един подход или политика, а с комбинация от мерки. По-конкретно, че вече има съгласие между държавите-членки за започване на втора фаза от програмата “UNIFORMED”, която предвижда увеличаване на действията по ограничаване на трафикантите в Средиземно море, особено в териториалните води на Либия.

Относно Сирия, Федерика Могерини обяви, че ще бъде създадена международна контактна група, с водеща роля на ООН, но ясно отчитаща позицията на ЕС.

“Русия би имала място в такава група, ако има желание да играе конструктивна роля. Европа трябва да спечели битката с “Ислямска държава” в полето на идеите, а именно отстояване на принципите за опазване на малцинствата и за съвместно съжителство на различни хора заедно”, изтъкна върховният представител.

 

Източник: novinite.bg

 

Предишна статияБургас – Smart city, защо не?
Следваща статияАндрей Ковачев: ЕС трябва да изисква от САЩ и Русия да намерят решение за справяне с „Ислямска държава“