Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Докато не минат парламентарните избори в Австрия през 2024 г. не вярвам, че ще влезем в Шенген, каза пред журналисти в Страсбург българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.


По думите му до ноември миналата година Австрия не е имала проблем с приемането на България в шенгенското пространство, но след изказване на вътрешния им министър, положението се е променило.

„Вътрешният им министър реши, че тази тема може да им даде няколко процента повече, които да вдигнат резултатите им на  изборите“, обясни Ковачев, допълвайки, че след което не е имало как тезата да отпадне.

По отношение на позицията на Нидерландия, която също налага вето на приемането на страната ни, Ковачев заяви, че тя няма нищо общо с темата Шенген, тъй като основна причина те посочват, че при тях има много български граждани, които злоупотребяват със социалната система на страната.

Според евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП няма вероятност Румъния да бъде отделена от България за Шенген, тъй като това ще наложи създаването на външна граница на Съюза по река Дунав.