„Позицията на България е ясна – ние не искаме в Европейския съюз да влезе една страна като Република Северна Македония, с която нашите деца и внуци да имат същите проблеми с фалшифицирането на историята. Не искаме те да се мразят с потомците на Зоран Заев, защото са учили по различни образователни програми. Много е великодушно това, че Република Северна Македония ще подпише анекс, в който се казва, че няма да има претенции към територията на България, но не е достатъчно и не става въпрос за това“

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа, във връзка с преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

 

Andrey Kovatchev

„Това обаче е елемент, който се разбира сам по себе си. Няма страни в ЕС, които заявяват, че заявяват, че имат териториални претенции. В декларацията от 1999 г. при Любчо Георгиевски е залегнало, че нито едната от двете страни няма териториални претенции. Основното, от което бягат като дявол от тамян в Република Северна Македония, е манипулацията в историята. Сега се правят на недоразбрали, че не им даваме да се самоопределят като македонци и не зачитаме езика им. Основният елемент е историята – нищо друго не е важно“, коментира Ковачев. 

„Рамката, която се създава, се прави от политиците и в нея се включва обща история за всички исторически личности, които са се самоопределяли като българи. Македонският елит трябва да вземе решение за бъдещите поколения. Ние не казваме как да се самоопределят в Република Северна Македония, но в никакъв случай не е европейска ценност да се манипулира историята. Имаме академична световна общност, според която населението преди се е самоопределяло като българско. Тази комисия няма храброст да изчисти моментите в учебните планове да се преподава истината. Дали с нов договор, с анекс или под друга форма, трябва да се приеме, че този процес е необратим“, заяви евродепутатът. 

„Ако Република Северна Македония, не признае тези реалности, датата за срещата ѝ с ЕС ще бъде отложена и в това няма никаква драма. Когато са готови и достатъчно смели да преодолеят фалшификациите, дирижирани от Титова Югославия, ще могат да започнат преговори. Има валидна рамкова позиция, която е гласувана от българското правителство и декларация, подкрепена от депутатите. Трябва да имаме достатъчно гаранции, че младите поколения в Република Северна Македония няма да са обучавани на фалшифицирана история. Ние миналото не можем да променим, защото искаме да аргументираме съвременните си реалност. Не е такава драма, ако след 6 месеца Република Северна Македония започне преговорите с ЕС“, категоричен е българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.


ℹ Проследете във видеото цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП

Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Не може в ЕС като пълноправен член да бъде страна, която ще изгражда своята идентичност върху фалшификацията на историята!
Следваща статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Настояваме за повече европейски политики и средства за образование