Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

На 19 януари Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП бе избран с пълно мнозинство за вицекоординатор в Комисията по регионално развитие към Европейския парламент.

Комисията по регионално развитие е една от водещите в Европейския парламент и отговаря за повече от 630 милиарда евроинвестиции в регионите на Европейския съюз чрез европейските структурни и инвестиционни фондове.

Андрей Новаков отбелязва, че изборът му е признание към нашата страна и негова лична отговорност за постигане на двойно по-добри резултати от досегашните.

Комисията по регионално развитие към Европейския парламент е изключително важна, тъй като там се обсъждат всички значими въпроси за еврофинансиране на общините във всички държави членки. Средствата по кохезионната политика представляват една трета от бюджета на Европейския съюз. Голяма част от парите, събрани от европейските данъкоплатци, се реинвестират именно в по-малките и по-бедните общини.

„Личен приоритет за мен ще бъде тези жизненоважни пари за България да са на разположение“ – заявява евродепутатът.

Той приканва и кметовете на общините да продължават усилено да работят по европейските проекти, да вършат всичко с особено внимание и да не оставят неоползотворени средства.

„Средно за Европейския съюз са изплатени под две на сто от всички налични пари за общините. Що се отнася до България, усвоените средства са над седем на сто. Българските общини са се научили да работят с европейски пари по европейски стандарти и правила“ – подчертава Андрей Новаков.

По негово предложение е създадена и група на високо ниво, която работи по опростяването на процедурите за кандидатстване. Очаква действащи мерки, които да правят живота на хората по-лек. Междувременно подготвя пакет от мерки, които да ускорят работата на оперативните програми.

Чуйте разговора с Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП – вицекоординатор в Комисията по регионално развитие към Европейския парламент
ИЗТОЧНИКБНР - ЕВРАНЕТ ПЛЮС
Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП за пореден път опреверга безочливите популисти и разби поредната манипулация на БСП за “ГМО – апокалипсис” след споразумението “ВИТС” – писмен отговор от ЕК
Следваща статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Нещата в Румъния не са така светли, както се опитват да ги представят някои политици