Andrey Kovatchev conference communism - Sofia
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, по време на организираната от него конференция „Истината за миналото – залог за демократично настояще и бъдеще“, провела се на 22 октомври в София

Никого не дискриминираме, но не е редно хора с напълно комунистическо мислене и потомците на генералите от комунистическите служби, които са получили много привилегии заради това и след 1989 г. да ни управляват отново и то София!
Да, това минало е част от нашата история, но то трябва да бъде в музея, а не да бъде почитано и продължавано!

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев в приветствието си по време на конференцията под надслов „Истината за миналото – залог за демократично настояще и бъдеще“ в София.

Форумът е по инициатива на д-р Андрей Ковачев, заедно с дискусионен клуб „Свободна България“.

„Случилото се след 9 септември 1944 г. не е тема от миналото, която няма значение. Един от основните проблеми на България е, че ние не можем да се отървем от комунистическия прочит на историята, налаган с десетилетия, който води до това трудно отделяне от ямата, в която комунистите вкараха нашето отечество през 1944 г. и от която толкова бавно и трудно се измъкваме.“

Евродепутатът ГЕРБ/ЕНП отбеляза, че ако не предаваме обективно това, което се случило в миналото, има огромен риск ужасите на 20 век да се повторят отново.

Той посочи, че така младите поколения могат да станат жертва на политически играчи, които искат да спечелят проценти, налагайки един прочит на историята, който е манипулативен и възхвалява престъпни тоталитарни режими. 

Ковачев коментира, че политическата класа и учителите са длъжници на българската образователна система, тъй като през 90-те години на 20 век „беше по инерция продължено това, което се преподаваше по времето на тоталитарния режим, обявен за престъпен със закон“. Заради това според него има няколко поколения млади хора, които почти нищо не знаят за случилото се след 9 септември 1944 г. – като това, че са убити десетки хиляди хора, а други са изселвани в концентрационни лагери.

Ако не предаваме обективно историята на нашия народ, то ще загубим следващите поколения и те ще бъдат жертва на тези, които налагат една измислена носталгия и манипулират, добави Ковачев.