Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

С огромно мнозинство от 534 гласа „за” в петък вечерта Европейският парламент прие резолюция относно всеобхватната политика на ЕС за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Сред авторите на документа е и българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев – постоянен докладчик на ЕНП по въпросите на борбата с прането на пари.

В рамките на дебатите по време на пленарното заседание той настоя да се засили контролът по прилагането на директивите за пране на пари. Превръщайки част от тях в регламент, Европейската комисия ще уеднакви правилата за всички и ще затвори вратичките в законодателството, които престъпниците ползват за злоупотреби с финансовата система на ЕС, изтъкна Емил Радев. Така той коментира представения от ЕК през май план за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма.

Emil Radev„Нуждаем се от силна законодателна рамка, за да пазим финансовата система на ЕС”, категоричен бе българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Като задължително условие за ефективността на мерките той посочи еднаквото приложение на съответната законодателна рамка във всички държави-членки.

По данни на Европейската комисия за около 1% от годишния брутен вътрешен продукт на Съюза – 160 млрд. евро – е установено участие в подозрителна финансова дейност, в това число изпиране на пари, свързано с корупция, трафик на оръжие и на хора, търговия с наркотици, отклонение от данъчно облагане и измами, финансиране на тероризма или други незаконни дейности.

В отговор резолюцията на ЕП акцентира върху правилата за взаимосвързани и висококачествени регистри на действителните собственици, за централизирани механизми за платежните и банковите сметки, за надзор, а също и за защита на лицата, които докладват подозрения за пране на пари и финансиране на тероризма. Във фокуса на плана за действие са и интегрирането на новите пазарни сектори, технологичните иновации и промените в международните стандарти, както и сътрудничеството между компетентните органи и звената за финансово разузнаване на държавите-членки.

Анализите на Европол за периода 2010–2014 г. сочат, че 2,2% от прогнозните приходи от престъпна дейност са били временно иззети или замразени и едва 1,1% – конфискувани на европейско равнище. Това на практика означава, че евентуално около 98,9% от печалбите от престъпна дейност остават на разположение на престъпниците.

„Настояваме за засилена роля за общото ни полицейско звено Европол и неговия новосъздаден Европейски център за финансова и икономическа престъпност. В същото време е важно новосъздадената Европейска прокуратура да започне да работи възможно най-скоро и насърчаваме всички държави-членки на ЕС да се присъединят към нея”, коментира Емил Радев.

Според него ефективното противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма ще повиши сигурността и доверието на европейските граждани във финансовата система на ЕС.

Предишна статияПредседателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер: Пълна подкрепа и доверие в Бойко Борисов!
Следваща статияБългарският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел е избрана за член на специална комисия на ЕП за развитието на технологиите