Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

„В пленарната зала на Европейския парламент ще бъде повдигнат въпросът – защо с председателя на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски и още трима българи не бяхме допуснати в РСМ. Трябва да се обясни какво ще се случва занапред и как това се съвместява със статута на страна, която е кандидат за член на Европейския съюз. Това е тежък прецедент. Никоя страна от Западните Балкани не си е позволявала подобно нещо“.

Това каза пред БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев за това, че на 6 май група българи се опита да стигне до Ново село, за да присъства на панихида на българското военно гробище, но не беше допусната в югозападната ни съседка.

И допълни, че очаква отговори и от министри на РСМ. 

В предаването „12+3“ Ковачев подчерта, че РСМ са престъпили червена линия, която не могат да прекрачват, ако смятат за сериозна европейската интеграция. 

„Тук става дума вече не за конфронтация с България, а с европейските институции. В момента се дебатира резолюцията за Северна Македония и това ще влезе в нея. Ако не приемат сериозно позицията на Европейския парламент и Европейската комисия, то това е друг въпрос, явно не приемат сериозно приемането си в Европейския съюз“. 

Според евродепутата антибългарската реторика се е засилила в РСМ заради предстоящите избори и съревнованието между управляващи и опозиция – кой повече ще защити македонската идентичност от „лошите“ българи. 


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев можете да чуете в звуковия файл ⬇