Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

“В Европейския парламент трябва да даваме пример и се надявам, че с премахването на безплатните стажове ще дадем тон скоро да няма такива не само в публичния сектор в Европа, но и в частните компании. С колегите ми от Младежката интергрупа в Европарламента работихме много в последната година, за да наложим като правила принципът за честни и справедливи условия за стажантите в Европейския парламент, защото вярвам, че всеки труд трябва да бъде възнаграден. Така възпитаваме у младите чувство за справедливост, стимулираме ги да ценят и развиват уменията си и ги мотивираме да правят стажове, които ще са им безценен опит за професионална реализация.”

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е член на борда на Младежката интергрупа в Европарламента, която работи за по-добри младежки политики в Европа.

На 3 юли 2018 г. Бюрото на Европейския парламент прие ключови принципи за преразглеждане на рамката за стажантите в офисите на евродепутатите. В момента близо 25% от стажантите в офисите на евродепутатите получават под 600 евро на месец, което е двойно по-малко в сравнение със заплащането в стажантските програми на администрациите на Европейските институции. В бъдеще стажантите ще бъдат наемани пряко от Европейския парламент и техните условия ще бъдат в съответствие със стажа в администрацията на Европарламента – 1250 евро на месец с включена здравна осигуровка. Както завършилите, така и студентите ще имат възможност да се възползват от платени стажове в офисите на евродепутатите в ЕП за период до шест месеца. Евродепутатите ще могат да имат само един стажант наведнъж. 

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Българското европредседателство даде много конкретни резултати
Следваща статияПо покана на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков летци-ветерани посетиха Европейския парламент в Брюксел