Andrey Kovatchev
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев, по време на организираната от него конференция на Групата на ЕНП на високо ниво „ЕС-Западни Балкани: Как да построим заедно общото си бъдеще?”, провела се на 16-ти октомври 2018г.

И Групата, и партията на ЕНП са разочаровани от ВМРО-ДПМНЕ и тяхната позиция, която не смятаме, че е в полза на гражданите на страната. Безрезултатните преговори през последните 30 години по въпроса показват, че сега постигнатото споразумение е единствената възможност за отблокиране на евроатлантическото членство на Македония. Безотговорното поведение на ВМРО-ДПМНЕ може да доведе до изолиране и блокиране на страната.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев, по време на  организираната от него конференция на Групата на ЕНП на високо ниво „ЕС-Западни Балкани: Как да построим заедно общото си бъдеще?”


Ковачев изрази неговото и това на ЕНП възмущение, относно позицията и безотговорното поведението на ВМРО-ДМПНЕ:

Andrey Kovatchev„Ние в ЕНП сме приятели на гражданите, а не на политическите елити, които допринесоха за фалшификацията и манипулацията на историята, и до по-сериозното задълбочаване на конфликта със съседите на страната. То от своя страна доведе и до блокирането на Македония.

Идентична е ситуацията с България. ВМРО-ДПМНЕ смятат договора за добросъседство за „вреден“. Със сигурност е вреден за манипулираната от комунистите и от тях самите история, с която са израснали вече няколко поколения. В това отношение не се различават от СДСМ, бивши титови комунисти, които са основните виновници за разделението и омразата между сънародници.“


От името на ЕНП Андрей Ковачев призова за разум депутатите от ВМРО-ДМПНЕ, да подкрепят договора и да дадат зелена светлина пред европейския път и интеграция на Македония:

Andrey Kovatchev

 

„Като заместник-председател на Групата на ЕНП, отговарящ за „Разширяването на ЕС“, заедно с цялата ни политическа група в ЕП, призоваваме депутатите от ВМРО-ДМПНЕ да подкрепят договора.Andrey Kovatchev

 

 

Искрено се надявам, че ръководството в лицето на Християн Мицковски и депутатите ще намерят мъдрост, кураж и отговорност да подкрепят договора и използват този може би последен шанс да поставят Македония на евроатлантическия път.

 

 

Безотговорното поведение на ВМРО-ДМПНЕ може в бъдеще да постави и под сериозна заплаха нейния статут като част от семейството на ЕНП“.