Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

Имайки предвид трансграничния характер на укриването на данъци и на изпирането на пари, недопустимо е държавите-членки да отказват да споделят информация. Културата на потайнственост следва да бъде заменена с култура на обмен на данни и информация. 

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в рамките на дебат за доклада на Специалната комисия по финансови престъпления, данъчни измами и избягване на данъци, който се проведе в понеделник вечерта по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

 

Според Емил Радев, скандалите в последните години като Панамските досиета, Досиетата от Люксембург, случаите на милиарди евро изпрани пари през редица европейски банки са доказали необходимостта да се направи още, за да стане борбата срещу укриването и избягването на данъци и срещу изпирането на пари по-ефективна. Той приветства факта, че докладът на Специалната комисия съдържа редица предложения, като например създаването на европейска финансова полиция. В същото време евродепутатът отбеляза, че държавите-членки нямат на този етап желание за такива европейски структури. Въпреки това българският представител настоя компетентните органи, които се занимават с превенцията и разследването на данъчни измами, укриване на данъци и пране на пари, да осъзнаят нуждата от засилено сътрудничество в рамките на ЕС.

Емил Радев даде пример с директива за обмен на финансова информация, на която бе докладчик от страна на Европейския парламент и която той договори с румънското председателство. Според него директивата полага основните на едно по-силно сътрудничество в рамките на Европейския съюз между звената за финансово разузнаване, които имат основна роля в превенцията и разследването на пране на пари. Той изрази надежда, че при следващите промени в директивата обменът на информация ще се превърне в задължителен и в конкретно определени срокове.

В заключение Емил Радев заяви, че всички тези промени са нужни не само в името на европейската сигурност, но и с оглед проследяването потока на мръсни пари, тяхното спиране и евентуално изземване в полза на държавата и съответно на данъкоплатците.

Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП и Иван Миховски ГЕРБ почетоха жертвите на концлагера „Слънчев бряг“
Следваща статияКрай на пластмасовите прибори и сламки след 2021г. – това гласува Европейския парламент в Страсбург