Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, председател на българската делегация в ЕНП в ЕП и говорител на ЕНП по въпросите и разширяването на ЕС д-р Андрей Ковачев заяви, че украинците изпитват на гърба си грешката, че не са били приети по-рано в НАТО!


По време на дебат за Копенхагенските критерии в Европейския парламент той обаче подчерта, че процесът на разширяване е двустранен:

„Където оставим сива зона в Европа, Русия ще се опита да я запълни. Това усетиха на свой гръб украинците въз основа на това, че не ги приехме тогава в НАТО.
Интеграцията на тези страни в нашия Съюз е наложителна като геостратегическа инвестиция за стабилна, силна и обединена Европа. Разбира се, интеграцията е двупосочна улица и страните, които се стремят към нея, трябва да преодолеят проблемите, наслагвани от миналото. Да се постигне историческо помирение, преодоляване на говора на омраза.
Тук искам да кажа, че преодоляването на носталгията към комунизма, към Тито и преодоляването на инерцията от този период не са част от Копенхагенските критерии и колкото по-бързо разберем, че тази инерция от бивша Югославия трябва да бъде преодоляна, толкова по-добре.
Ние искаме да дадем ясен сигнал на гражданите на тези страни, че не са забравени, но че пълноправното им членство зависи от волята на техните политически елити да изпълнят необходимите реформи“.