Andrey Novakov, Lidia Pereira, Asim Ademov, Mariya Gabriel
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и областен координатор на ГЕРБ в област Благоевград Андрей Новаков, Лидия Перейра - евродепутат и президент на младежката организация на Европейската народна партия (YEPP) и Асим Адемов - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, по време на пресконференция в Благоевград.

Градовете играят основна роля, защото в тях се прилагат европейските политики, каза в Благоевград евродепутатът и президент на младежката организация на Европейската народна партия (YEPP) Лидия Перейра.

Тя е на работно посещение в България по покана на своя колега от ЕНП и областен координатор на ГЕРБ – Благоевград Андрей Новаков.

„Това е моята първа визита в България и в Благоевград и съм заинтересована от проектите, които се прилагат”, каза на пресконференция Перейра. Според нея Европейският съюз трябва да инвестира в изкуствения интелект и в нови технологии. „Това е начин да се борим с изтичането на мозъци, какъвто проблем имаме и в Португалия”, коментира на срещата с журналисти Перейра.

По думите ѝ градовете играят основна роля в борбата с различни проблеми, защото в тях се прилагат европейските политики и могат да се създадат правилните възможности и условия за хората, така че да остават в своите общества.

„Така ще сме успешни на повече фронтове, като образованието трябва да е ключово за Европейския съюз”, обобщи португалският евродепутат.

Лидия Перейра участва и в дискусия с млади хора, организирана от Андрей Новаков и европейския комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта Мария Габриел. Andrey Novakov, Lidia Pereira, Asim Ademov, Mariya Gabriel

Форумът протече под формата на дискусия на тема „Мобилността и възможностите в рамките на Европейското образователно пространство и Стратегията за университетите“. В нея участваха още евродепутатът Асим Адемов и кметът на Благоевград Илко Стоянов. В рамките на срещата бяха представени възможностите по програма „Еразъм+“ и други инициативи на Европейската комисия, провеждани под ръководството на Мария Габриел.

На среща с кмета на Благоевград Илко Стоянов бяха обсъдени възможностите, които дава ЕС на младите поколения.

Лидия Перейра се запозна и с проектите, които се прилагат в града и с идеята на общинското ръководство да превърне Благоевград в град на стартъп компании.