Мария Габриел - Сливен

„Можем да популяризираме Сливен и да търсим партньорства за реализирането на идеите за неговото развитие“.

Това заяви ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел (ГЕРБ) на среща с граждани в Сливен.

В дискусията под мотото „Европа идва в Сливен“, която се проведе в Информациония център на Мария Габриел, участваха представители на бизнеса и на неправителствения сектор от Сливен и региона. В срещата се включиха и кандидатът за кмет на Сливен Стефан Радев, народният представител Мария Белова, общинският ръководител на ГЕРБ Здравко Костадинов и кандидати за общински съветници.

„Всички имаме задачата да популяризираме европейските инициативи и политики. Възможностите, които дава Европа са огромно богатство за общините, за хората. Затова трябва да се възползваме максимално от информацията“, каза Стефан Радев.

„Когато е налице желание политиките за младите хора да се реализират, перспективите са много конкретни“,

отбеляза Мария Габриел при представянето на програмите за справяне с младежката безработица. Тя подчерта, че в сътрудничество между нейния информационен център и Стефан Радев се дават възможности за стаж на млади хора в Европейския парламент. Това ще помогне на младежи в Сливен да натрупат познания и опит в европейска институция, както и да създадат ценни контакти. Разгледани бяха и възможностите за въвеждане на дуалното образование в общината. Предмет на обсъждане бяха и казуси, свързани с кандидатстването по европрограми от предприемачи, занимаващи се с търговия.

„ Европейският съюз предоставя възможности, но ние трябва да ги оползотворим чрез качествени проекти и политики. Затова е важно връзката между институциите да е функционираща. Липсващото звено в тази връзка е община Сливен.

Европейската подкрепа за Стефан Радев е факт и вотът за него ще даде възможност да осигурим тази така необходима връзка между институциите”, заключи Мария Габриел.