Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП
Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП - зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП
На 13 февруари от 12:00 ч. в Дома на Европа в София ще станат ясни победителите в седмия национален ученически конкурс, който зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел организира за поредна година. Тазгодишното издание на конкурса беше посветено на актуалната тема за миграцията.

 

Въпреки трудността на темата, в ученическото съревнование се включиха 140 ученици от 8 до 12 клас. Първата категория  участници 8-9 клас писаха есе на тема „Лицата на миграцията”, а учениците 10-12 клас изработваха мултимедийна презентация на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?”

 

Творбите на участниците в конкурса оценяваше авторитетно жури в състав: Мария Габриел, Радослав Стаменков-ръководител на Мисията на Международната организация по миграция в България, доц. д-р Анна Кръстева-директор на Центъра за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания, Надя Барух – директор и главен редактор на националното издателство за образование и наука към МОН „Аз Буки”  и доц. д-р Николай Попов от катедра „Международно право и международни отношения” в Югозападен университет „Неофит Рилски”.

 

Във всяка отделна категория ще бъдат присъдени по 5 първи и 5 поощрителни награди. Наградата за класираните на първите места е посещение на Европейския парламент в Брюксел, а поощрителните награди – посещение на Народното събрание.