Mariya Gabriel EC
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Мария Габриел, кандидата, предложен за поста на еврокомисар от българското правителство, който трябва да замени бившия член на Комисията Кристалина Георгиева.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи днес българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел да поеме въпросите за цифровата икономика и цифровото общество, съобщи пресслужбата на комисията.

Предложението на Юнкер бе представено, след като по-рано днес той изслуша Габриел на среща в Европейския парламент в Страсбург.


Комисарят по въпросите на цифровизацията ще подкрепя изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която ЕК прие през май миналата година и по която представи междинен преглед. Този еврокомисар ще допринесе за постигането на цифров единен пазар, който ще спомогне да се положат основите за цифровото бъдеще на Европа, което включва телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги и нови европейски предприятия в областта на технологиите, се посочва в съобщението.

В писмо за определяне на отговорностите, което Юнкер е изпратил днес на Габриел, са посочени нейните основни задачи. Очаква се тя да допринася за проекти, които се направляват и съгласуват от зам.-председателите на ЕК Андрус Ансип и Юрки Катайнен.


 

 

 

 

Юнкер е съобщил на министър-председателя Бойко Борисов за отговорностите, които възнамерява да възложи на Мария Габриел.


Новите еврокомисари се назначават от Съвета на ЕС по взаимно съгласие с председателя на ЕК, след изпит, положен пред съответните комисии на ЕП. Юнкер днес е изпратил писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни, с което му съобщава намерението си да възложи на Габриел отговорността за цифровизацията.

Копие от посоченото писмо е изпратено до Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. От момента, в който Съветът на ЕС се обърне официално за консултация към ЕП, Мария Габриел ще стане кандидат за еврокомисар. Тя ще има право да се допита до съответните служби на ЕК за подготовката изпита, който й предстои пред евродепутатите. Преди назначаването й от Съвета на ЕС, по взаимно съгласие с председателя на ЕК, тя няма да участва в заседанията на комисията.

ЕК отбелязва, че изслушването на Габриел пред ЕП се очаква „през следващите седмици“.


http://gerb-epp.info/wp-content/uploads/2017/05/IP-17-1328_BG.pdf