Mariya Gabriel
Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП - зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП

Две комисии на Европейския парламент – по култура и по промишленост, изследвания и енергетика, ще изслушат на 20 юни от 16.00 ч. българско време кандидата за еврокомисар Мария Габриел

Отбелязва се, че оценката от изпита ще бъде обявена на следващия ден, 21 юни. Ако бъде одобрена, Габриел трябва да получи също утвърждаване от Съвета на ЕС и така да бъде назначена от председателя на Европейската комисия. Габриел бе предложена за еврокомисар по цифровизацията.

Българската кандидатка вече е получила 8 писмени въпроса, на които трябва писмено да отговори преди устната беседа на 20 юни. Сред тях има питане за графика, който ще следва Габриел като бъдещ комисар по приоритетите за изграждането на цифровия единен пазар в Европа, как ще опази себе си и подчинените ѝ служби от лобистки натиск или как ще допринесе за независимостта на медиите в ЕС, както и за предпазването от „фалшивите новини“.

За да получи положителна оценка, Мария Габриел се нуждае от подкрепата на поне 2/3 от членовете на групите в Европейския парламент. Резултатът от изслушването обаче може да стане ясен едва на следващия ден – 21 юни, когато решение ще вземат координаторите на парламентарните комисии.