Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел ще се справи отлично с предстоящото изслушване пред евродепутатите и ще бъде подкрепена при окончателното гласуване на новата комисия на 23 октомври. Това каза в студиото на Европа сутрин евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.

 

Асим Адемов – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП:

Asim Ademov„Тя, предишния мандат, макар и кратък, успя да се наложи като един много успешен еврокомисар, много уважаван от различни политически групи, така че за мен ще бъде интересно и приятно да я изслушаме в комисията и съм убеден в нейния успех. – Няма да има проблем? – Не не очаквам никакъв. Тя е изключително подготвена, амбициозна, и в никакъв случай няма да се яви неподготвена“.

Ресорът, за който ще отговаря Мария Габриел, е отговорен не само като средства, но и като перспективи за развитие, убеден е Асим Адемов.

Според него е възможно названието на ресора да бъде променено като в него бъдат включени култура и образование. По отношение на иновациите, Габриел ще се ползва от опита си като комисар по цифровата икономика, смята Адемов.

„Освен това в нейния ресор попадат и програмите Хоризонт Европа, където са научните изследвания. Все пак говорим за един ресурс от 100 милиарда евро, предназначен за тази програма. Тук е Еразъм+, която програма по всеобщо мнение се отчита като най-успешната програма на ЕС и нашето желание – и на комисията и на колегите от ЕП за следващия програмен период парите за Еразъм+ да се утроят, тоест бюджетът да бъде три пъти повече“.

Голям плюс за кандидатурата на българския еврокомисар е нейната безупречна репутация. С такава обаче не могат да се похвалят кандидатите от Румъния, Унгария, Белгия и Португалия, които бяха замесени в скандали за корупция и финансови злоупотреби.