„По Плана за възстановяване и устойчивост категорично сме много закъснели с използването на средствата. Те са нужни за българската икономика и за преоборудването ѝ.
Другите държави вече ползват тези средствата от Плана. Относно промените в енергетиката няма лесно решение – ще заменяме въглищата със слънце или с вятър. Решението е комплексно – всяка технология си има своето място. Което не означава, че за един ден ще се затварят въглищните централи. Това е дълъг процес.“

За това е категоричен българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, който се включи в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS на живо от сградата на Европейския парламент в Страсбург.

Andrey Kovatchev

„Аз проведох няколко разговора с ЕК точно по този въпрос, какво може да направи българското правителство… Разбира се, всяко национално правителство има право, и в момента служебното правителство е задължено от българския парламент, да поиска промяна в така приетия План за възстановяване и устойчивост.  Странно е разбира се, и тук трябва де се попитат „Продължаваме промяната“, как така те заедно с ЕК са се съгласили с определен текст и условия, а сега след като служебното правителство е задължено от Народното събрание… какви аргументи ще представи. Защото ЕК казва, добре представете какво се е променило през последните няколко месеца, откогато вие се съгласихте и подписахте вашия План?!  Затова призовавам всички експерти в България и служебното правителство, ако искат наистина каквото и да било да постигнат, то да не се бавят и много добре да аргументират своите предложения – какво точно искат да се промени”.

ЕС е категоричен за създаване на международен трибунал за Русия!

Относно вчерашните дебати в ЕП Андрей Ковачев обясни, че има консенсус за създаване на трибунал.

„Руската федерация е извършила престъпление и по международното право, трябва да има международен трибунал. Европа е единна в тази стъпка. Има единство за предлагане на създаването на такъв трибунал“, каза Ковачев.

Вчера бяха дебатите в пленарна зала. Дебатът за ужасните атака и срещу Днипро бе последван от дебата за създаване на международен трибунал, поясни той.

„Тази десетилетна драма, която всеки път ни се казваше – трябва да сме внимателни с Русия, защото имаме нужда от суров петрол или други ресурси, мисля че ЕС се справя много добре, включително и България може да се справи без доставки от Руската федерация. България се справя и ще се справи и в бъдеще”, каза Ковачев.