Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

По време на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент през тази седмица се проведе изслушване относно превенцията и борбата срещу радикализацията и екстремизма, които са важен компонент от цялостната борба срещу тероризма. Целта на изслушването бе да се направи оценка на постигнатото в годината след терористичните атаки в Париж и да се обсъди какви мерки могат да се вземат в бъдеще.

Сред присъстващите бяха Джулиан Кинг, комисар по въпросите на европейската сигурност, Жил де Кирхов, координатор на ЕС за борбата срещу тероризма, Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, представители на Европол, Евроюст, Европейската мрежа за борба срещу радикализацията, както и на Гугъл.

Комисар Кинг определи опасността от екстремизма като всеобхватна, тъй като включва не само сподвижници на джихадисти и терористи, но и крайно-десни организации, които използват същите методи като джихадистите с цел насаждане на нетолерантност и екстремизъм. Също така комисарят подчерта опасността не само от завръщащите се чуждестранни бойци от Сирия и Ирак, но и необходимостта да се работи с техните завръщащи се съпруги и деца, които също могат да са носители на радикални идеи. Не на последно място комисар Кинг обърна внимание на необходимостта да се работи тясно с интернет компаниите за сваляне на екстремистко онлайн съдържание, както и за създаване на положително съдържание, което да защитава демократичните европейски ценности.

Координаторът на ЕС за борба срещу тероризма Жил де Кирхов подчерта от своя страна важността на сътрудничеството с трети държави в борбата срещу тероризма и радикализацията, като напр. Турция, Йордания и Ливан. Той настоя също за бърз достъп до и за признаване на дигитално съдържание като доказателство в процесите срещу екстремисти и чуждестранни бойци. Жил де Кирхов определи като предизвикателства събирането на доказателства за чуждестранните бойци в зоните на конфликт, както и опасността от радикализиране на бежанци, каквито предупреждения вече има за Германия.

Според представители на Европол и Гугъл, участващи в изслушването, Ислямска държава използва много умело социалните мрежи и платформи за разпространение на своята идеология. По-конкретно, екстремисткото съдържание онлайн често е качвано на няколко платформи, като по този начин достига до широка аудитория, което прави неговото сваляне по-трудно. В същото време представители на Евроюст обясниха, че „радиказация” не е юридически термин, което затруднява съдебното производство.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира, че мигрантската криза и кризата със сигурността в Европа изглеждат все по-взаимосвързани. Той припомни, че редица експерти от разузнавателните служби предупреждават, че мигрантските маршрути се използват от терористи от Ислямска държава, завръщащи се от Сирия и ирак и са специално обучени да извършат атаки в Европа. Според него, въпреки че политиците в Европа не обичат да говорят публично за тези опасности, Европа трябва да е готова за тях, за да няма нови терористични атаки.

В този контекст Емил Радев настоява Европейската комисия да предприеме мерки за превенция на радикализацията на мигрантите и бежанците, както и за извършването на мониторинг от страна на европейските полицейски и разузнавателни служби върху мигрантските и бежански потоци. Не на последно място, Емил Радев подчертава важността от европейско сътрудничество по въпроса и обмен на опит между държавите-членки.

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на дигиталните умения Ева Паунова: Кампанията Eskills for Jobs допринесе за изграждането на дигитални умения у 300 хил. европейци
Следваща статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Споразумението Ъмбрела – Повече сигурност в Европа без компромис с човешките права