Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Българското гражданство в Северна Македония е стигматизирано.
Това заяви пред БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Той коментира продължаващата негативната реторика от новите управляващи в югозападната ни съседка.

„Това, че Християн Мицкоски отново прави провокации е много жалко и означава, че не желае европейска интеграция за собствените си граждани.
България си е свършила перфектно работата. Подписали сме договор през 2017 година, който обаче не се изпълнява. Той също е част от преговорната рамка на ЕС“.

Ковачев призова българските депутати да работят за промени в Закона за българското гражданство, публичен регистър и улесняване на получаването на гражданство за тези, които публично се самоопределят като българи.

„Не може това да бъде нещо скришно и секретно!“

Той коментира предстоящия вот във Франция, който беше поискан от президента, след като партията му се срина на европейския вот.

„Макрон направи голяма грешка, че веднага поиска избори. Партията на Марин льо Пен вече не е същата. Те се стремят да привличат млади хора. Изгонването на „Алтернатива за Германия“ от тяхната група беше ясен сигнал, че се дистанцират от прокремълски и неонацистки елементи. Те вече не говорят за излизане на Франция от ЕС. Искат да станат по-умерени и приемливи“.

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК и Андрей Ковачев смята, че този избор ще мине.

„Ръководствата на големите политически формации може да подпишат споразумение, но всеки индивидуален член на групите ще гласува по съвест. Ако всички следват партийната дисциплина, има достатъчно мнозинство – над 400 гласа“.


ℹ️ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП може да чуете в звуковия файл ⬇️