Vladimir Urutchev
Владимир Уручев ГЕРБ/ЕНП на среща в Смолян за подкрепа на младежкото предприемачество

„Трябва да се отворят умовете на младите хора към иновацията, нещо което го имат и развиват успешно в последните години.“

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев на среща в Смолян за подкрепа на младежкото предприемачество.

На форума присъстваха кметът на община Смолян Николай Мелемов, изпълнителният директор на Джуниър Ачийвмънт България Милена Стойчева, преподаватели и възпитаници от ПГИ „Карл Маркс“  и ПГПЧЕ „Иван Вазов“, участващи в проекта „Предприемачи на бъдещето“.

Според Уручев ако повече младежи стартират собствен бизнес, това би ги задържало по родните им места и възродило тези региони.

„Радвам се, че Смолянска община е общината,  която тачи своите млади хора. Като цяло в България липсва духа на предприемачеството и разбрах, че със семинари няма да стане, затова избрах сътрудничество с Джуниър Ачийвмънт България“, коментира евродепутатът.

На срещата кметът Николай Мелемов подписа Споразумение за сътрудничество с изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт / JA /  България Милена Стойчева за подкрепа на младежкото предприемачество.

„С подписване на това Споразумение ставаме част от едно голямо семейство, което дава шанс на вас, младите хора,  да намерите и друго развитие. Оттук нататък  трябват  постоянство, воля и умения, за да имаме бъдеще и резултати”, каза пред тийнейджърите  кметът Николай Мелемов.

Той е  убеден, че много от тях ще намерят  реализация, защото младите хора са капитала на нашата нация. Градоначалникът благодари на Уручев, който застава винаги зад младежките инициативи.

„Идеята за тази съвместна работа е в посока да разпознаем образованието като основен приоритет и средство, което ще помогне за развитието на младите хора и района на община Смолян”, посочи Стойчева. Според нея предприемачеството е модел на мислене и поведение.
Смолян е един от градовете, включен в съвместен проект „Предприемачи на бъдещето” , който стартираха евродепутатът  Владимир Уручев и Джуниър Ачийвмънт България.

„Предприемачи на бъдещето“ подкрепя участието на ученици и учители от районите на Смолян, Перник, Монтана, Видин и Враца в програмата „Учебна компания“ на JA България. Целта на проекта е да развие предприемаческата култура, инициативността и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите на възраст 16-18 г. в петте уязвими области.

Това се случва  чрез участие на учителите и техни ученици в програмата „Учебна компания“ през 2016/2017 година и в поредица от интерактивни събития, организирани от JA България и офисите на евродепутата Владимир  Уручев.
„Учебна компания“ на ПГПЧЕ „Иван Вазов“ по този проект презентира компютърно приложение от което може да се разбере дали дадено хранително вещество е вредно. Другата „Учебна компания” от ПГИ „Карл Маркс” презентира дейността си в гимназията. Учениците се занимават активно  със засаждането на дръвчета и компостиране.
Предстоят регионални състезания и представяне на разработените бизнес идеи в рамките на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“ през юни 2017 г., където младите предприемачи ще се състезават за приза „Най-добра учебна компания на България“ и за специалната награда на Владимир Уручев – „Млад предприемач“, която включва пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент за екипа-победител.
На  срещата присъстваха и представители на Джуниър Ачийвмънт Грузия.