Кризата удари много тежко целия ЕС. България е една от най-потърпевшите икономически от #COVID19. Виждаме добра проява на солидарност в предложената от Урсула фон дер Лайен нов спасителен план за европейските държави в размер на 750 млрд. евро #NextGenerationEU #EUsolidarity. Той ще помогне на държавите-членки да се справят с кризата, ще подпомогнат конкурентноспособността, да могат малките и средните предприятия е да се стабилизират. Да можем да сме по-гъвкави и да въведем модерните технологии.

Това съобщи в предаването на Канал 3 „Денят на живо с Наделина Анева“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

„Дигитализацията, Зелената сделка и кохезията са сред приоритетите. Важно е да успеем да наваксаме средноевропейките показатели за икономиките, доходите. Този план върви със следващата 7-годишна рамка. За България новините са добри, от тези 750 млрд., 500 ще бъдат безвъзмездни, а 250 ще бъдат заеми“, обясни Радев.

Emil Radev

„Събра се един лагер на ‘’спестовните’’, Германия мина от лагера на ‘’пестеливите’’ до тези, които предложиха новия план за възстановяване. Има голям шанс да премине зациклянето в преговорите в многогодишната финансова рамка, накрая ние да имаме бюджет за следващите 7 години. България ще бъде много добре финансирана, защото има предвидено увеличение за кохезионните средства. България е втората страна след Хърватия, която получава повече средства от ЕС по новия план.“

„15 млрд. е съфинансирането, от които ще връщаме 3,3 млрд. в рамките на 30 години, останалите ще бъдат безвъзмездни, те са свързани с модернизация и приемане на национален план. Дигитализацията е особено важна. Много са важни и образователната и медицинската система, ЕС си взе поуки, ще се изградят фондове, в които да се разполага с медицински материали, техники и облекла.“

„Много ценен урок получи ЕС, за да можем да реагираме така че да се помогне в реално време на всяка една държава-членка, да се дадат нужните запаси, да се спасяват човешки животи. ЕС през 2008-09 г. премина през една икономическа криза и си научи урока. Независимо колко големи и мощни да са европейските икономики, те получиха удар. Трябва свободното движение на стоки и хора да продължи, да си модернизираме икономиките, ако искаме Европа да бъде лидер в света, ЕС е най-силната икономика и най-социалното място в целия свят и да генерираме достатъчно средства от една конкурентна икономика, което да покачва и доходите на 500-те млн. европейски граждани, но и да бъдем лидер и в технологиите, трябва да направим план, за да стабилизираме икономиките и дигитализацията и зелената сделка са приоритети. Сигурността, да можем да пазим външните граници сигурни.“

„ЕК разгледа резолюцията на ЕП и призова за отваряне на границите, трябва да възстановяваме икономиките и свободното движение на хора и на стоки – една от основните ценности. Особено важен е тук Шенген, ЕНП успя да вкара текст, който се прие – за присъединяването на България и Румъния към Шенген. ЕП винаги е бил наш съюзник и ни е подкрепял по пътя към шенгенското пространство“, обясни евродепутатът.

„Зададох питане към комисар Йохансон, която отговаря със сигурността, получихме отговор, че България може да разчита на допълнително финансиране и подпомагане от страна на ЕС, на европейската солидарност. България получи в последните години над 140 млн. евро от ЕК за охраната на външната ни граница с Турция. Тя е най-сигурната в ЕС. Трябва да сме нащрек и да сме готови защото има над 3,5 млн. мигранти на гръцките острови, преместиха ги северно от Солун, съвсем близо до нас. Но ЕК потвърди ангажимента си към България. Когато можем ние издействаме повече средства, защото сме една от най-слабите икономики, затова трябва да се възползваме от всички средства, но сме и много отговорни, ние сме сигурен и предвидим партньор.“ Още интервюта и коментари можете да намерите тук!

„По външните граници се извършва ефективно контрол, съсредоточи се техника и предпазни облекла за граничните служители, ще има лекари по граничните пунктове, ако човек е болен, веднага ще го карантинират. Светът е глобално място с много движение на хора и е много трудно. Няма нито една държава, която да е напълно защитена. ЕС отделя страшно много средства и усилия за разработване на ваксина. Надявам се, че през следващата година ще я открием и ще я приложим ефективно. ЕС е много решителен с ефективни мерки, дават се пари за научните изследвания с фонд от над 7 млрд.“, каза Емил Радев.


ℹ️ Вижте във видеото какво още каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП