Andrey Novakov
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков коментира в предаването "Още от деня" на БНТ, върнатия от Европейската комисия на България, План за възстановяване и устойчивост, по който страната ни очакваше да получи над 12 милиарда лева.

„Не е ясно как българите ще изкараме зимата без парите от Плана за възстановяване и устойчивост. Това, което наблюдаваме в момента, е един провал на забавен каданс, тъй като шест месеца по-късно ни го върнаха с 43 забележки – това е срамота! Сигурен съм, че и повечето хора, които гледат телевизия, се вълнуват от същото…“

 

Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

„Яд ме, че е аз като българин, работих върху правилата за европейско финансиране две години, а моята собствена страна не може да се възползва от него. Планът беше готов през април. Предварителната оценка на европейската комисия беше положителна. В стремежа си да няма нищо общо с предишното управление, служебният кабинет не направи нищо, освен да седне и да пише очевидно нещо, което не е достатъчно добро, за да бъде одобрено от Европейската комисия. Не очаквах да е толкова зле. Знаех, че има няколко забележки, но бях сигурен, че ще получим финансиране. За съжаление изпуснахме авансовото плащане. Най-рано ще получим пари през лятото на 2022 година. Не знам как българите ще изкарат зимата, при положение, че това са безвъзмездни пари. И какво? Ще теглим заеми ли?“, попита Новаков.

На въпроса дали ГЕРБ биха подкрепили премиера и структурните промени, които предлага, Новаков отговори:

„Първо, ГЕРБ няма да подкрепи правителството и неговото сформиране, при положение, че БСП е в него и от тази гледна точка опозиция да гласува „За“ би било странно. От там насетне всичко, което е добро за държавата, бихме го подкрепили. И искам да се обърна към бъдещите управляващи… Не е срамно да питаш, когато не знаеш. В Министерския съвет все още работят експерти, които не са изчегъртани и са работили по този план, могат да свършат работа в името на хората. Това са експерти, които сигурно работят там от 20 години, те не са на ГЕРБ, а на българската държава.“

„Призовавам бъдещите управляващи да не се фиксират върху това да гонят хора, просто защото не са ги назначили те. Дали имам опасения за това? Та то се случва вече половин година… Ако не си го назначил ти, хората се гонят на общо основание. А от това страда държавата и после Брюксел ни връща документи с 43 грешки, това означава, че на всяка страница има по две“, възмутено добави Новаков.

Той бе запитан още и дали от ГЕРБ биха подкрепили някои конкретни политики и решения на новите управляващи.

„Със сигурност ми се струва неразумно да подкрепим повишаване на данъците – нещо, което вече бе предложено. Предстои да видим управленска програма, по която да можем да се произнесем. В момента ми е трудно да гадаем, тъй като тя се промени няколко пъти, включително състава на Министерски съвет и разпределението на ресорите. Виждам, че двама човека отговарят за едно и също нещо – икономиката е едновременно и при г-жа Корнелия Нинова, и при г-н Асен Василев, което е доста интересна симбиоза и с трепет ще очаквам да видим какви плодове ще родя ти“, заяви Новаков. 

Той засегна и дебатите около зеления сертификат и депутатите в Народното събрание. По-рано днес ГЕРБ изненада с предложение за пълната му отмяна.

„Ако аз бях член на българското народно събрание, а не на Европейския парламент, щеше да ме е срам да гледам българските граждани в очите. За да пият кафе или да отидат на училище, те трябва да имат зелен сертификат. В същото време в Народното събрание да можеш да влизаш както си искаш. Двойният аршин е плашещ. Хората искат да има еднакви правила – и за депутатите, и за всички останали. Ходиш на работа в Народното събрание, спазваш правилата като всички останали“, каза Новаков.

ℹ Много важно уточнение: в Европейския парламент не може да се влезе без зелен сертификат. Родните депутати явно са нещо повече от колегите си в Брюксел.


ℹ Цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков – вижте във видеото ⬇