Eva Maydell Sviatlana Tikhanovskay winner WomenOfEurope
„Тази награда е свидетелство за решителността, силата и непоклатимата отдаденост към европейските ценности, които показахте след изборите в Беларус, които не бяха нито свободни, нито честни“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на връчването на наградата „Жена на Европа“ за 2020 г. – #WomenOfEurope на беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановска.

За пета поредна година Международното Европейски движение, за чийто председател наскоро беше преизбрана Ева Майдел, отличи жените с най-ярък принос за развитието на европейската интеграция и защита на европейските ценности през изминалата година.

„Свободата, демократичният обществен живот, върховенството на правото и спазването на основните човешки права са водещи принципи, които цялата мрежа на Международното Европейско движение отстоява и налага в Европа вече над 70 години. Затова може да сте сигурни, че ще продължаваме да подкрепяме справедливата кауза на гражданите на Беларус в търсене на демокрация и свобода. Европейското движение е до Вас в исканията Ви Европейският съюз да вземе ясни, единни и категорични мерки срещу авторитарния режим на Лукашенко, с което да ги накарат да чуе исканията на стотиците хиляди протестиращи след опорочените избори през лятото.“

Това е част от посланието на Ева Майдел към Светлана Тихановска в изпратеното писмо с поздравления за наградата.Eva Maydell Women of Europe Awards, 2020 Edition

Наградите се връчиха седмица след като Ева Майдел беше преизбрана за председател на най-голямата мрежа от про-европейски организации с членове в 34 европейски държави. Тя е първата жена и първият президент от Източна Европа в над 70-годишната история на Международното Европейско движение.


ℹ Цялото събитие може да проследите във видеото ⬇