Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

На територията на ЕС съществуват повече от 50 различни закона в областта на гражданското и данъчното право, които са приложими спрямо трансграничните организации с нестопанска цел. Многобройните и сложни административни процедури на практика струват милиони евро годишно – пари, които могат да намерят по-добро приложение за обществото.
Тази позиция изрази на заседание на правната комисия в Европейския парламент евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Изказването му бе в рамките на провелия се обмен на мнения относно устава на европейските трансгранични асоциации и организации с нестопанска цел.

Според последните оценки броят на европейските благотворителни организации е 148 000, прогнозната стойност на общите им активи е 433 млрд. евро, а годишните им разходи достигат близо 60 млрд. евро.

Emil RadevСпоред българския евродепутат обаче е трудно да се определи точната сума, която ежегодно се дарява за благотворителност в Европа. Причините могат да се търсят не само във факта, че много от даренията са анонимни, а и в липсата на регулация на ниво ЕС и съществуващите различия в регулаторната рамка на отделните държави-членки, смята Емил Радев.

Така той мотивира призива си да се търси общоевропейски подход, с който да се улесни значително обединяването и трансфера на ресурси, знания, дарения, както и осъществяването на дейност на асоциациите и благотворителните организации в целия Европейски съюз.

„По този начин ще намалим и правната несигурност в сектора”, убеден е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Той припомни, че темата за дейността на трансграничните асоциации и организации с нестопанска цел остава актуална, въпреки че Европейската комисия се опита да реши някои от проблемите с предложението за устав на Европейска фондация, което направи още преди 7 години.

„Ние, европейските депутати сме тези, които трябва да подкрепяме и насърчаваме работата на благотворителните организации в полза на европейските граждани. Важно е да предоставим на сектора нови инструменти, които да подпомогнат трансграничното функциониране на фондациите”, подчерта Емил Радев.

Той посочи още, че въпросите относно устава на организациите с нестопанска цел трябва да получат своите отговори на устойчива и дългосрочна основа.

Евродепутатът акцентира и върху необходимостта от осъществяването на ефективен надзор. „В резултат от него ще се повиши и доверието към благотворителните организации”, заяви в заключение Радев

Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Изборите минаха! Време е за ясна позиция от страна на кандидат-управляващите по отношение на РС Македония!
Следваща статияВ отговор на въпрос на Емил Радев ГЕРБ/ЕНП стана ясно: Днес ЕК приема нова стратегия за борба с организираната престъпност!