Andrey Novakov
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков смята, че при новата конфигурация в Европейския парламент нарастват шансовете на страни като България по пакета „Мобилност“ 1.

 

Ето какво заяви той пред  „Хоризонт„:

Andrey Novakov„Виждам, че има промяна и в мнозинствата в Комисия, предполагам, че това ще е така и в пленарна зала. Надявам се да разрешим този проблем по възможно най-добрия начин, включително и с някои процедури, от които да се възползваме, но все още е рано да се каже. Поне от това, което виждам в Комисията по транспорт, членовете от Германия, Франция, поне от ЕНП и Социалисти – двете най-големи групи- са по-малко, докато тези от България, от Румъния, от Полша запазват или увеличават числеността си“.

Министърът на транспорта Росен Желязков, който проведе срещи в Съвета и Европарламента в Брюксел, потвърди, че страната ни държи на позицията си по пакета, изразена по време на предишния Европейски парламент. Това важи и за трите досиета – срещу връщането на камиона и водача в страната отправна точка на всеки четири седмици, падането на забраната за почивка в кабината и командироването. Желязков съобщи, че към групата на единомишлениците се е присъединила и Румъния, която досега бе ротационен председател на ЕС.