Насилието над жените
Мария Габриел: Нулева търпимост към насилието над жени!

Днес европдепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел даде старт на Националната кампания

„ Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието! ”.

Тя изказа благодарност, че идеята и е подкрепена и на най-високо европейско ниво в лицето на координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду и еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова.

Кампанията се реализира в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”. Кампанията е израз на идеята на Мария Габриел,заедно с Жени ГЕРБ за привличане на вниманието и повишаване на информираността за този тежък проблем за съвременните общества.

В редица градове в страната ще се  проведат дискусии заедно с ангажираните институции и неправителствения сектор, като стремежът  е да се очертаят предизвикателствата и да се изведат препоръки за по-решителни действия за елиминиране на насилието над жените.

Специални оранжево-лилави лентички са символът на кампанията. Специално изработен флаер ще предоставя информация за горещите телефонни линии за помощ на жертви на насилие,за центровете за превенция в съответния град и работещите по проблема местни организации.

Кампанията стартира днес от Бургас с участието на кмета на Бургас Димитър Николов, с представители на законодателната, изпълнителната, съдебната и местната власти, регионални неправителствени организации, ръководители на училища и университети, младежки сдружения и други.