Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Нашите партньори биха искали еврото да бъде представено като печеливш проект и включването на нови държави означава точно това.


Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев в отговор на въпрос на БТА за настроенията в Европейския парламент по темата за членството на България в еврозоната.

По думите му те са положителни и от нас самите зависи България да бъде част от валутния съюз.

Ние сме подписали Договора за присъединяване – ще бъдем в Шенген и в еврозоната, когато изпълним условията, каза още евродепутатът и напомни необходимостта да имаме стабилни макроикономически показатели, ако искаме да се поздравим с успех.

Ковачев обобщи пред български журналисти в Страсбург, където се провежда сесия на ЕП, че настоящият мандат е бил белязан от много предизвикателства – пандемия, война и различни конфликтни по света, кризи, сред които макроикономически, в момента в селското стопанство и др.

По темата за Шенген той изтъкна, че са се сменяли държавите, които са имали възражения към България. Сред тях посочи Дания, Германия, Финландия, Нидерландия, Австрия, които, по думите му, са решавали така и свои вътрешнополитически въпроси преди избори.

За разширяването на ЕС той коментира, че очакванията са до 2030 година Съюзът да каже „добре дошли“ на гражданите на държава от Западните Балкани, но коя ще бъде тя, е трудно да се прогнозира. По думите му първоначално заявките са били за Черна гора, но Албания например напредва доста бързо по пътя си към ЕС.

Сред темите, по които е работил като докладчик и част от Комисията за защита на потребителите в ЕП, Ковачев посочи единното зарядно за мобилните телефони и малките устройства. Той изтъкна, че това решение не спира прогреса, каквито мнения е имало, а в законодателството е ясно залегнало, че на няколко години ще се прави оценка и ако има нещо по-добро, то ще се въвежда.

Ковачев коментира и предстоящите избори за Европейски парламент през юни тази година.

„Надявам се, че отговорните партии ще намерим възможност да имаме сериозно мнозинство, което да продължи с позитивното развитие на ЕС в интерес на гражданите“, заяви той. Според него трябва да се води положителна кампания и да се акцентира каква е добавената стойност за всеки един от нас от членството на страната ни в ЕС.

„Елементите на негативната кампания са ясни – откога сме в ЕС, а сме толкова бедни, но трябва да имаме памет откъде тръгнахме. С европейската солидарност догонваме другите много по-бързо, но те не стоят на едно място. Винаги ще има недоволни, които ще сравняват със съседа. Всяка държава има своя глас в Брюксел и решава дали да подкрепи нещо или не“, подчерта българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Той посочи, че положителните елементи от членството на България в ЕС са в пъти повече от „някакви имагинерни негативи“, които могат да се изтъкнат.