„Българският премиер многократно е заявявал, че ако има промяна на българската позиция, тя трябва да мине през гласуване в българския парламент. И аз усещам как се започва по най-различни канали, включително и дипломатически, да лобират сред българските народни представители за такава промяна при евентуално гласуване в Народното събрание да се промени Рамковата позиция и Декларацията на българското НС от 2019 г, както и консенсусът, който беше приет при българския президент“.

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR

На въпрос на водещата Милена Милотинова има ли натиск за промяна на кворума, тъй като в момента в НС има категорично мнозинство за потвърждаване на досегашната българска позиция, евродепутатът отговори:

„Най-различни варианти се изчисляват, математически варианти. Ако може някоя група, по-малко хора да влязат от нея, от другата, ако не влязат също, за да може да падне кворумът и с по-малко депутати да се приеме това изменение. Аз се надявам, че отговорността, която имат пред своите избиратели нашите представители в българския парламент, няма да допусне такова отсъствие от пленарна зала по едно толкова важно за гласуване за България“.

Ковачев коментира и новината, че малката партия Левица, която има двама депутати в парламента в Скопие, е дала на прокурор председателя на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля.

„Аз очаквам, че македонското правителство в Скопие, както и българското, ще защитят основните човешки права на г-н Любчо Георгиевски“, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Заради цитат на Ванчо Михайлов и заради самото име на Ванчо Михайлов… Разбираме ли за какво става въпрос? Заради цитат на историческа фигура се дава някой на прокурор като криминално престъпление. Ако цитираш Ванчо Михайлов, ти ставаш криминален престъпник. Това се е случвало в най-тежките години на комунизма. Но сега, когато те претендират, че са демокрация, очаквам да бъдат защитени българите в Република Северна Македония от самото правителство на РСМ. Очаквам някаква реакция и от страна на българското правителство. Все пак премиерът, вицепрезидентът, външният министър, хора от българското НС бяха там на откриването. Председателят на клуба, който те откриха, е нападнат по този начин“, посочи Андрей Ковачев в разговор с Милена Милотинова.


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – вижте във видеото ⬇

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев: С нов регламент разширяваме обхвата на дигитализацията в трансграничното правосъдие
Следваща статияЕП в България и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел организират виртуална кръгла маса на тема „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“