Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

„Ротационното председателството на Германия на Съвета на ЕС идва в доста трудни времена не само за Европа, но и за света. Надявам се още в началото на председателството да се намери консенсус по най-спешния въпрос за възстановяването на ЕС след кризата с коронавируса“.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод започващото днес председателство на Германия на Съвета на ЕС.

Очакванията на Съюза са големи, а основните теми са коронавирусът и икономическите последствия от него, бюджетът на ЕС за периода 2020-2027г. и преговорите за отношенията с Великобритания след Brexit.

Eva Maydell

„За България е важно да се вземат решения по-бързо, за да започнат средствата да се инвестират от 1 януари“, казва още българският евродепутат, който ще участва в обсъжданията на програмата на германското председателство в Европейския парламент на 8 юли 2020 г.

„ЕС има съдбоносно важни задачи до края на годината. Всеки ден забавяне ще коства милиони на икономиките ни. Вярвам, че Германия има потенциала и възможностите да навигира този сложен процес по взимане на решения“, категорична е Ева Майдел.

Останалите цели на председателството са насочени към постигане на напредък по три основни приоритета: Зеленият пакт за опазване на климата, дигитализацията, както и по-силен глас на ЕС във външнополитически план в отношенията с Африка и Китай. През идните месеци е важно да се вземат и решение за конференциите за Бъдещето на ЕС.