На Балканите има много рани, които трябва да заздравеят по пътя на европейската интеграция, това каза Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ).

Това е единственият медикамент, иначе ще се повтори историята. Не знам дали народите на Балканите трябва през 30 – 40 години да повтарят едни и същи ужаси, подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Идеята на Европейския съюз е  границите между Македония и България да останат символични и хората от двете им страни да имат що-годе един стандарт, да могат да преминават свободно и да се заселват от другата страна, посочи Ковачев.

В Гърция националистическите настроения са много силни, въпреки че са в ЕС преди България. А в Македония 11 г. управление на Груевски даде достатъчно много аргументи да се засили проблемът с Гърция, а и с България.

63% от гърците искат да се намери приемливо решение за името, над 70% от тях казват, че продължаващият спор не е в интерес на Гърция, добави евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Протестите, според Ковачев, са с цел да се сплаши премиера Алексис Ципрас и да не се стигне до споразумение за името.

Предишна статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Вътрешни проблеми на Холандия и Германия са пречка за Шенген
Следваща статияЕва Майдел ГЕРБ/ЕНП: Популизмът не може да бъде преборен само с думи. Конкретни резултати ще върнат доверието на гражданите в Европа.