Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Разрешаване на спора за името на Македония на предстоящия форум ЕС-Западни Балкани е възможно и би донесло още по-голям успех на срещата в София.

Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев.

Той уточни, че волята на министър-председателите на Македония и Гърция за разрешаването на десетилетния спор е ключова поради засиления политически натиск върху тях.

„Има воля и от двете страни да се намери решение и пътят на Македония към ЕС и към НАТО да бъде деблокиран. Той трябва да бъде разрешен, а ЕС подкрепя намирането на решение. Други външнополитически теми могат не да изместят, а да бъдат допълнени към основната тема Западните Балкани. От ЕС ще има ясно заявена воля за присъединяването на тези страни към него“, коментира Андрей Ковачев.

По отношение на проектодекларацията на срещата Западни Балкани-ЕС и основната й идея – очертаване на перспектива за членство пред страните от Западните Балкани, Андрей Ковачев обясни, че държавите няма да бъдат приети анблок, а напротив – всяка от тях ще бъде оценявана спрямо собствените ѝ успехи.

Предишна статияБългарският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Въвеждането на еврото няма да доведе до повишаване на цените
Следваща статияАсим Адемов ГЕРБ/ЕНП: Без етническа и религиозна толерантност страните от Западните Балкани няма как да се присъединят към ЕС