Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Македонският министър на външните работи Буяр Османи призова за повече натиск върху България, за да може Северна Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз. По повод казаното от българския премиер Кирил Петков, че през следващите шест месеца трябва да има напредък в двустранните отношения, Османи изрази недоволството си от този „прекалено дълъг период“. Скопие явно започва да дава кратки срокове на България. Не е ли твърде нахално?

Питаме българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация и заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Г-н Ковачев, на какво се основа всъщност този натиск от страна на Северна Македония, на какво разчита тя, та си позволява толкова явно безцеремонно отношение спрямо нашата държава?

– Андрей Ковачев: Политическата класа в Скопие имаше много години, имаше предостатъчно време, особено след подписването на договора през август 2017 година. Те не помръднаха с абсолютно нищо и заложиха, за голямо съжалени, и последното изказване на министър Османи го потвърждава – заложиха не на решаване на проблемите с България, а на натиск върху България чрез манипулиране на позицията на България пред нашите партньори и пред САЩ, в различни столици в Европейския съюз, в Брюксел, където те се надяват да постигнат това, което искат. Страната – можете ли да си представите все пак за какво става въпрос – страната кандидат инвестира средства, пари, време на най-различни нива да обяснява, колко е лоша България и как другите трябва да решат техния проблем. Те искат от другите да натиснат България да приеме лъжата и дискриминацията, защото те не искат нищо да променят от времето на режима на Тито и на комунистическата диктатура. Същите неща, които са писани тогава и са преподавани в техните образователни институции, продължават да бъдат на дневен ред и сега и младите европейски поколения получават това образование, което са получавали в Югославия по онова време предишните поколения в Югославия. А то е свързано с проблем за днешния ден, защото тези млади поколения се образоват да не харесват, най-меко казано, своя съсед България. България е заплаха, България е окупатор, асимилатор и всичките тези неща, които трябва да бъдат преодолени. Много съжалявам, аз даже днес написах на министър Османи, че е пагубна тази стратегия, която те продължават да преследват чрез натиск отвън и чрез още по-голямо очерняне на България, защото той казва: „Регионът не може да чака повече“. Какво означава това? България е виновна за проблемите, които се случват в Босна и Херцеговина, Република Сръбска, проблемите с преговорите между Белград и Косово, и Прищина, с това, че Еди Рама не може да започне преговори за присъединяване на Албания. За всичко това е виновна България и регионът не може да чака повече България да вдигне ветото или да приеме започването на втората междуправителствена конференция. Това е наистина много притеснително, защото тяхната стратегия просто е грешна. Те би трябвало да работят с България, независимо какво правителство има в България, защото това не е партиен въпрос, повтарям – това не е партиен въпрос на едно или друго правителство, а това е национален български интерес, който съвпада с историческата справедливост и с основни европейски ценности, с Копенхагенските критерии за защитата правата на всеки гражданин, за това да не се чувстваш застрашен, обиден, изгонен от работа, ако кажеш, че се чувстваш българин и че знаеш, каква е историята, младите поколения да не бъдат образовани в омраза към своя съсед и към България. Това са основни ценности, не само европейски, общочовешки ценности, които те искат чрез натиск върху нас от другите наши партньори да постигнат неспазването на тези ценности и да продължат както в Югославия.

– Водещ: Не е ли притеснително и от външнополитическа гледна точка и това, че чрез думите на Османи Северна Македония се опитва да се изяви като официален говорител на Западните Балкани, очерняйки и сочейки с пръст България?

– Андрей Ковачев: Това какво иска, дали да бъде говорител или не, това си е тяхна работа, как искат да се представят. Въпросът е, че те не само че не спазват договора от 2017 година, но и залагат на грешна стратегия, залагат на това да натискат чрез другите наши партньори в Европейския съюз и в САЩ те да правят това с нас, София да бъде натискана, като ги плашат с това, че по този начин се торпилира цялата политика за разширяване на Западните Балкани. Надявам се с общите усилия на всички български политически партии, на правителство, на парламента, на евродепутатите да продължим нашата обща работа по тази кауза. Ние искаме и това е и правителството на г-н Борисов, и сега виждам също, че винаги сме казвали – това е в наш интерес. Разбира се, че всички страни на Западните Балкани трябва да станат членове на ЕС. И първото Българско председателство на Европейския съвет беше насочено към това да помогнем на най-близките ни, Република Северна Македония, на гражданите на Република Северна Македония сега да станат колкото се може по-бързо част от Европейския съюз. Но затова те трябва да извървят и своята част от пътя и както ние като Европейски съюз сме готови за тяхното приемане, така и те трябва да преодолеят разединението от миналото, както са го преодолели Франция и Германия след Втората световна война. Имали са огромни проблеми, и то столетни войни между двете страни. Но нали това е идеята на Европейския съюз – омразата, разединението, дискриминацията да мине на заден план, да знаем историята, да не ни лъжат какво се е случило, да знаем истината и никога да не я повтаряме, защото тя е грозна тази истина, тя е за репресиите, униженията, на които са подлагани българите. Трябва да знаем за етногеноцида, който е извършван в бивша Югославия и преди това в кралска Югославия срещу българите. Това трябва да се знае и никога да не се повтаря.

– Водещ: Г-н Ковачев, какви са възможностите Албания да бъде отделена от Северна Македония в преговорния процес?

– Андрей Ковачев: Аз при вас съм го казвал – това е върховно лицемерие, защото няма никаква логика от една страна да казват „Липсва положителен пример на Западните Балкани“, когато всички страни са готови да започнат преговори с Албания, и те казват „Албанците – не, заради Република Северна Македония и нерешените въпроси с България. И вие ще чакате“. Е, по тази логика защо започна примерно Черна гора преговори? Или защо започна Сърбия преговори? Ако трябва всички да чакат, всички наведнъж да започнат? Това е нещо съвсем ново. Но тук става въпрос за лицемерието на някои страни-членки, за съжаление, които нямат кой знае какво голямо желание да започнат с Албания преговори и използват претекста на нерешения въпрос между София и Скопие за приемането на преговорната рамка да блокират и Албания. Моята позиция в Европейския парламент е била винаги това, че всяка страна трябва поотделно да бъде оценявана и това е логичният, винаги следван принцип. Страната се оценява поотделно по постигнатото. И когато има единодушие в Съвета за започване на преговори с Албания, няма логично обяснение, освен това, което преди малко споделих с вас. Да накажат Албания и един вид и Албания да ни е сърдита, на България, защото заради нас те не може да започнат преговори. Затова и г-н Османи каза – ето, регионът не може да чака.

– Водещ: Дали в европейските институции осъзнават пагубната роля на такова лицемерие? Дали осъзнават какво всъщност нанасят тук, на Балканите?

– Андрей Ковачев: Те казват: Република Северна Македония си смени името и едва ли не това оправдава абсолютно всичко. Ето, щом са си сменили името, значи те са изпълнили всички критерии. Но никога никой не е казвал, че смяната на името, което е наистина нещо, което от 90-те години беше работа между Гърция и проблем на Гърция и Македония, та това е картбланш за започване на преговори. Аз не знам някъде в някой документ това да е записано или някой да е казал, че това покрива всички други критерии. Няма никакво значение дали има дискриминация, дали има говор на омраза, дали има фалшификация. Щом те са си сменили името и са сложили едно „Северна“, това е достатъчно условие или достатъчно покриване на всички други критерии. Обяснявам на колегите и това правим всички – обясняваме, че това си е спор пред ООН, който е с посредничеството на ООН, със специалния представител тогава – Матю Нимиц, между двете държави, Гърция и Македония, който те си го решиха, но това по никакъв начин не означава, че те са покрили всички други критерии. Но има поради това, че – ето тук самокритиката към нас – поради това, че ние като българска държава не инвестирахме достатъчно комуникационен потенциал да обясним през 90-те години, през началото на 2000 г. досега чрез различни канали, институции, институти, научни, университети.

– Водещ: Медии.

– Андрей Ковачев: Медии, консултантски фирми, ако искате. Говори се, че от другата страна инвестират сериозен ресурс в това, и то отдавна. Ние какво направихме за Македонската патриотична организация? Ние, като казвам – аз съм ходил на техните конгреси, но ние трябва повече като българска държава да подкрепим Македонската патриотична организация, другата, която е най-старата организация на македонските българи в емиграция от Канада и САЩ. От другата страна подкрепят т.нар. Обединена македонска диаспора, която много активно лобира срещу България, което е жалко, защото няма какво да делим. Това са едни и същи хора, наследниците на едни и същи хора, едни и същи емигранти тогава от Вардарска и Егейска Македония. И е толкова тъжно и жалко, че има такова разединение в резултат на наследството от комунизма.

– Водещ: Предполагам, знаете за реакцията на председателя на македонската опозиция ВМРО-ДПМНЕ Мицковски, който твърди, че ако македонските българи бъдат вписани като държавотворен народ в Македонската конституция, то следва и македонците в България да поискат да бъдат вписани в Българската конституция. Що за провокация е тази?

Андрей Ковачев: Наистина, това е тъжно, защото явно г-н Мицковски първо не знае, че България не е кандидат за Европейския съюз, за да изпълнява някакви условия и да си променя Конституцията. Българската конституция няма като основа етническото начало и изброяването на етноси, които живеят на територията на Република България. И да ни поставят каквито и да било условия на нас като пълноправен член на Европейския съюз, въобще няма какво да го дискутираме, това е безумно. Доколко те са готови да променят тяхната Конституция и какво точно ще бъде договорено в следващите месеци – аз не искам да коментирам, защото даже тази тема за Конституцията, тя, знаете, в последните месеци изплува по-сериозно като един от възможните варианти за легитимиране на българите в Република Северна Македония, които българи са наследници на мнозинството от гражданите на Република Северна Македония. Под „македонски“ винаги се е разбирало преди това всички живеещи на територията на Егейска, Вардарска и Пиринска Македония – това е исторически факт. И българите, които са най-голямата част, и гърците, и турците, и албанците, и власите са македонци. От тях взеха само българите и с един етно, да го наречем геноцид – етногеноцид се опитаха в десетилетията преди нас да изчегъртат всичко свързано с България, да променят всичко и от българите да направят етнически македонци. И една част сега от гражданите на Република Северна Македония са дълбоко убедени, че това е тяхно право. Ние също и при вас сме го коментирали много пъти. На живи хора е тяхно право да се самоопределят такива, каквито пожелаят, и такива, каквито смятат, че са. Но в същото време те нямат право да променят идентичността на починали хора и да дискриминират живи хора, които пък знаят истината и искат да се самоопределят, както и се самоопределят като българи. Това не би трябвало да води до дискриминация. Това е позицията на Европейския парламент в последните над 10 години, и включително и последната Резолюция от март 2020 година за липсата напредък в борбата с дискриминацията на хора, които открито заявяват своята българска идентичност и български произход.

– Водещ: Стана ясно, че се работи по подписване на двустранен протокол с 5+1 точки, който трябва да помогне за вдигането на „българската блокада“, както я наричат в Северна Македония за Европейския съюз. Ние не разполагаме с текста на протокола, но това, което излиза в медиите, носи нотки на безпокойство. Формулировките са прекалено общи, като например македонските българи да бъдат записани наравно с останалите държавотврони народи, да спре фалшификацията на историческата истина – каквото и да значи като това, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи, и дотам. С такъв протокол докъде ще стигнем?

– Андрей Ковачев: Ние не би трябвало, и това е моят съвет и към сега управляващите, не би трябвало да вярваме, видяхме, че даже на договор не можем да вярваме, а по-малко на хвърчащ лист на някакъв протокол. Трябва да бъде записано всичко в преговорната рамка, да бъде част от преговорния процес и да имаме пълни гаранции, че това ще се изпълнява, с ясни срокове кога ще се изпълнява, и с ясни контролни механизми. Видяхме, че братски протегнатата ръка с този братски договор през 2017 година, как да го кажа по-меко, няма как да бъде по-меко – те се подиграха с братската любов, която ние им показахме още от времето на Жельо Желев. Ние да сме винаги добрите, по-големият брат или родителят, който се отнася винаги добре, и те като че ли видяха в това някаква слабост, и не направиха абсолютно никакви стъпки за преодоляване на разединението. Напротив, в обратна посока работят. И последното изказване на външния министър също показа, че те работят активно в това да лобират срещу България. Вместо да покажат добра воля, да седнат наистина с нас и кажат: „Да, има проблем с дискриминацията“, няма как да си затваряте очите, че има проблем с това, има проблем с образователната система, има проблем с интерпретацията на историята. Това, което повтарят за мултиперспективност – ами това не е никъде записано в договора. Това не знам, колко е въобще научно или научнофантастична теория, че трябва да има мултиперспективност, всеки имал право да интерпретира, както си пожелае, историческите факти. Обратно, в договора пише, че трябва да се стъпи само на мемоарите, на фактите, на източниците от съответната епоха, без те да се интерпретират спрямо желанията, политическите желания от днешния ден. Не да казват: „Да, той се е идентифицирал като българин, но де факто ако сега живееше, щеше да е македонец“ – нещо в този безумен порядък на мислите, както се опитват да интерпретират историята и да налагат, аз се надявам, че никое българско правителство и никоя българска партия не би приела безумната теза за мултиперспективност, и ние да кажем „Добре“. Те на нас какво ни предлагат в момента – „Добре, вие в България си казвайте, че Гоце Делчев е българин, а ние ще си казваме, че е етнически македонец и се е противопоставял на българите. И така ще си живеем. Вие си образовайте вашите млади поколения в едно, ние ще им казваме, че е друго, и те ще се мразят, но няма значение, заради компромиса нека да приемем тази мултиперспективност“. Ами няма как да стане това.

– Водещ: Ще се засилва ли натискът към България, г-н Ковачев?

– Андрей Ковачев: Ще зависи от нас, доколко добре отделяме ресурс и доколко добре комуникираме. Ние, мисля че с колегите от всички политически партии, които сега са представени в Европейския парламент, работим по тази тема добре. Пак ще повторя – това не е партийна тема, тук не би трябвало да се търси, извлича някакъв партиен дивидент кой направил по-добро, кой е направил по-лошо. Затова и преди няколко дни казах, че подаваме ръка и на новите управляващи, ако имат желание, ако имат нужда от съвет от опита на нашите контакти да не направим някои грешки, които после трудно може да бъдат поправени.