Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

“Европейската интеграция е двупосочна улица и страната, която е кандидат, трябва да преодолее проблемите, които носи със себе си от миналото”.

Това заяви пред БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация, заместник-председател на ЕНП в Европейския парламент, и добави, че идеята на Европейския съюз е да сме заедно, за да преодолеем неприятелството, което ни е налагано от идеологиите на миналото:

Andrey Kovatchev

“Всичко е в ръцете на Скопие –  на политическия и на академичния им елит – доколко те са охрабрени да преодолеят това, което ги дърпа назад”. … “Ние не водим академичен спор за историята, а една битка за справедливостта, която е проблем на днешния ден. Дискриминацията е сега – днес, не по времето на Цар Самуил или на Гоце Делчев. Тя се основава на фалшивата интерпретация на историята, която води до омразата в днешния ден. Дискриминацията в днешния ден трябва да бъде преодоляна”.

Ковачев изтъкна, че не от България, а от РСМ зависи дали до юли нещо ще се промени.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП беше категоричен, че ЕС даже не може да започне преговори с “една нереформирана комунистическа идеология, която не желае да се реформира и в бъдещето”:

“Поне трябва да покаже сигнали, че има желание – с пътна карта, която е проследима и да бъде с ясно очертани цели – как ще постигнем историческото помирение, намаляването на говора на омраза, недискриминацията на всеки гражданин, който публично каже, че знае какви са били неговите баба и дядо и познава историята, но не такава, каквато е била преподавана по време на Титовия комунистически режим. Това не е отричане на съвременната идентичност на хората, нито отричане на това как искат да представят техния език, това е справедливо и е основополагаща в ЕС ценност”.

Андрей Ковачев подчерта, че на оперативно ниво разговорите между България и Република Северна Македония се водят от двете правителства, като уточни, че това е било посочено и от президента на РСМ.

По думите на Ковачев съвместното пътуване на президентите Румен Радев и Стево Пендаровски до Рим не е прецедент и определи това като церемониална визита във Ватикана за общото честване на Светите братя Кирил и Методий.


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев в предаването “Нещо повече” можете да чуете от звуковия файл ⬇

Предишна статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП към комисар Рейндерс: Да помогнем на бизнеса с ускорена процедура при трансграничните търговски спорове
Следваща статияЕва Майдел ГЕРБ/ЕНП е избрана за член на пленарното заседание на Конференцията за бъдещето на Европа – Future of Europe