Нидерландия е пред избори напролет и понеже част от подкрепата за местното правителство е от екстремистки партии, те не могат да се лишат от нея. Отказът за Шенген е отличен коледен подарък от Нидерландия за Путин. Така хората се чувстват по-малко европейци.

Това каза за „Твоят ден“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

„Поведението на Нидерландия беше неевропейско и несправедливо. Трябва обаче освен да признаем, че в случая България беше третирана несправедливо, да излезем от ролята на жертва. Дано българските политици си вземат урок и част от тях осъзнаят, че когато управляваш държавата и започнеш да я плюеш, без значение на кого приписваш вината, това се връща на всички останали. Когато в рамките на година – година и половина от България са идвали сигнали за корупция и колко лошо се управлява държавата, така че сега като го чуят от Нидерландия, нямат право да се сърдят“, категоричен е той.

Той даде пример с подозренията в корупция, довели до арести в ЕП.

„Всички ние трябва да говорим за проблемите си, които имаме – кой ги няма?! Но с един лек нюанс. Да не ги преписваме на цялата държава, да не лепим етикет и даваме диагноза на цялата страна. Човек носи отговорност за постъпките си! В случаят с ареста на гръцкия евродепутат и зам.- председател на ЕП Ева Кайли, заради подозрения и обвинения в корупция, никой не каза Гърция е корумпирана държава, никой не залепи етикет върху цялата им страна. Когато си премиер на една държава и излезеш и кажеш, както направи бившия премиер Кирил Петков по време на неговото управление,  „нищо не става от тази държава“… какво очакваме след това да се случи?!  Не можеш да кажеш понеже някой друг е свършил нещо за толкова години, то автоматично е лошо и всичко хубаво започва с нас.

Летоброенето не започва от един нов министър или от един нов премиер!

Когато става въпрос за Шенген, пакет „Мобилност“ или друга тема от национален интерес, всички български евродепутати ставаме едно. Мъничко от това трябва да пренесем у нас, да влезем в Шенген е хубаво за хората, не е нито ляво, нито дясно. Трябва да говорим за проблемите, но да не ги приписваме на цялата държава“, подчерта Новаков.


ℹ Цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – вижте във видеото