Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

„Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти. Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и ваксинацията, когато се опитват да налагат различно от научнообоснованото мнение“, каза в „Посоките на делника“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Той е единственият българин член на Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз (INGE).

„В момента се работи над законодателни пакети в Европейския парламент. Това са два законодателни документи, които да регулират ролята и отговорностите на големите интернет платформи“.

Над 30 % от европейските граждани ежедневно срещат новини, за които смятат, че представят погрешно действителността или дори са неверни, показва последното проучване на Евробарометър. 

Andrey Kovatchev

„Дезинформацията съпътства хората от самото начало на човешкия живот на тази планета. С новите технологии обаче започна да придобива голяма, много застрашителна сила. Една полуистина, една фалшификация се разпространява за минути сред огромни части на населението. Затова отговорността на платформите, на законодателите, на доставчиците на медийни услуги, е много по-голяма днес. Трябва да бъде намерен най-добър баланс между запазването на изразяването, свободата на медиите, но и гарантирането, че този феномен на дезинформацията ще бъде минимализиран“.

Експертът допълни, че цифровото образование трябва да започва още в училище.

„Цифровото образование е инвестиция в бъдещето, в младите хора. В учебния план трябва да го има, да е залегнало и сега, цялото това възпитаване на критично мислене в младите хора. Зависи си и от семействата, разбира се. Важно е да се научим да търсим информация от различни източници, да се доверяваме само на обективните, на тези, предоставящи проверена информация. Една от другите теми, които са изключително важни и над които работи Европейската комисия, е за обективна журналистика“.

По какъв начин дезинформацията атакува България и другите европейски страни?

„Във всяка страна тези, които се опитват да разпространяват дезинформация, напипват кои са най-чувствителните теми за всяко общество. Работи се над такива, които да променят обществените нагласи. В България има руска дезинформационна кампания“.

 


ℹ Цялото интервю с Андрей Ковачев можете да чуете в звуковия файл ⬇

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев: Системата e-CODEX ще подобри достъпа до правосъдие за гражданите и бизнеса в ЕС
Следваща статияЕмил Радев за резолюцията на ЕП относно „Досиетата Пандора”: Борбата с финансовите злоупотреби в ЕС изисква по-добро трансгранично сътрудничество