Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел представи наръчник за общинско енергийно  планиране и енергийна ефективност на онлайн събитие на 25 февруари 2021 г.

В него участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, кметовете на Бургас – Димитър Николов и Стара Загора – Живко Тодоров, както и заместник-кметовете на София – Десислава Билева, на Смолян – Марин Захариев и на Сливен – Стоян Марков.

Eva Maydell -Energy Efficiency of the Regions 2021„Нито една европейска или национална цел, свързана с климата и околната среда, не може да се реализира без активната роля на местните власти. Затова насочихме усилия да подпомогнем работата на българските общини по планиране и изпълнение на местна енергийна стратегия.“

Това заяви Ева Майдел по време на събитието, което е втора част от инициативата на българския евродепутат, която започна с представяне на наръчника пред вицепремиера Томислав Дончев и кметове на градове от Северна България преди седмица.

 

„Политиките за енергийна ефективност могат да помогнат на общините да повишат удовлетвореността на гражданите от условията на живот и качеството на общинските услуги като удобен и беземисионен градски транспорт, чист въздух и природа, уютни училища и детски градини, комфортни жилищни сгради и по малко енергийно бедни домакинства. Но също с добро енергийно планиране могат да се привлекат солидни бизнес инвестиции, защото все повече големи компании избират къде да започнат нови производства в зависимост от това колко чиста енергия могат да използват.“

Това допълни българският евродепутат, която е член на комисията по енергетика на Европейския парламент.

 

Документът с практически насоки и информация как общините могат да планират по-ефективно добива и потреблението на енергия на своята територия, да развиват партньорства, комуникация и капацитет, е безплатен и достъпен на интернет страницата на евродепутата www.evamaydell.eu.


Справочник за енергийно планиране и ефективност – „Енергийна Ефективност на Регионите 2021“

 

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев за предотвратяването и борбата с трафика на хора в ЕС
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Ваксионационният паспорт не е дискриминация, всеки ще може да пътува