Андрей Новаков

„Видимите резултати са синоним на усвояването на евросредства в България, а страната ни се справя отлично в борбата с измамите с евросредства“

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на пресконференция в Германия. Събитието е част от тридневно посещение на Андрей Новаков в Германия, по покана на Д-р Ингеборг Гресле – председател на  Комисията по бюджетен контрол. По време на посещението си евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП се срещна с държавния секретар, начело на Канцлерството на Мекленбург-Западна Померания Кристиян Френцел, както и с представители на Министерство на финансите на Германия.

 

Според Новаков България е направила стъпка повече от изискванията на Европейската комисия при контрола на евросредствата. Доказателство за това е ниското ниво на грешка при работата с еврофондовете – около 2%, както и фактът, че Европейската сметна палата определя само 1.3% от евросредствата в страната ни за изложени на риск от злоупотреби и лошо управление. Според Андрей Новаков системите за контрол на евросредствата в България работят добре, което се потвърждава и от данни на Европейската комисия.

 

„Правителството в България си е поставило за цел да превърне евросредствата в измерими резултати за хората и бизнеса“, заяви Новаков. Той акцентира, че  страната ни усвоява 94% от средствата на Европейския съюз. Според него България успешно намалява административната тежест при работата с еврофондовете като прави възможно кандидатстването  и отчитането на евросредства по електронен път.

 

В допълнение, българският евродепутат от ГЕРБ посочи, че усилията на страната ни са отчетени, благодарение на което България има свой представител в работната група за намаляване на бюрокрацията към Европейската комисия след конкуренция с над 300 кандидати от ЕС.

Предишна статияАндрей Ковачев на среща с Бан Ки-мун: Глобалните предизвикателства пред мира и сигурността изискват решителни действия
Следваща статияУдостоиха Мария Габриел с почетен знак за принос в развитието на Столична библиотека