Малко над 5 хиляди европейски граждани са се присъединили към терористични организации, показват данните на „Европол“, разказа в предаването „Брюксел 1“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП  Мария Габриел.

Пред Милена Милотинова тя обясни, че около 20-30 % от тези граждани се завръщат обратно в страните на произход – Германия, Белгия, Франция и Холандия.

Мария Габриел обясни, че Европейският парламент не е закъснял с приемането на новите правила за  влизане в ЕС от трети страни. Според нея какъвто и контрол да бъде приет, ако държавите членки си нямат доверие помежду си и не обменят  ежедневно информация, няма  как борбата с тероризма да е ефективна. Показателно за това били терористичните атаки от миналата година.

Новите правила за влизане в ЕС ще подлагат на щателна проверка гражданите от трети страни по всички  входни и изходни граници на общността.

„Новите правила ще подложат на системни проверки и на излизане. Това ще важи и за всички  граждани на ЕС, защото и  сред тях има чуждестранни бойци. Проверките при влизане и излизане ще са в базите данни на Шенгенската информационна система, системата на Интерпол за откраднати и загубени документи за пътуване, както и  националните бази данни“ обясни Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП.

Вижте какво още каза Мария Габриел и цялото ѝ участие в предаването във видеото