Никой не може да даде прогноза кога ще бъде взето решение за присъединяването. По всяка вероятност ще има ново отлагане на решението под предлог мигрантски натиск.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев за „Твоят ден“.

По думите му някои от аргументират с причини като политическата ни ситуация и липсата на правителство.

„Това не може да бъде аргумент. В Нидерландия общественото мнение поражда техния отказ да ни подкрепят. За нас най-лошият е сценарий е разделяне на страните по темата с присъединяването ни в Шенген. „Актьорите“ се менят, но се вижда, че има политическо нежелание в някои от страните да се присъединим към Шенген. Досега смятахме, че само Нидерландия е проблема, сега се вижда, че и Австрия има против. Според тях има по-висок миграционен натиск, аргументът им е вътрешнополитически“, посочи той. 

Той опроверга твърденията, че присъединяването ни към Шенген ще отприщи по-сериозна бежанска вълна.

„Категорично не е така – общосолидарна е отговорността по опазването на външните граници на ЕС. Инвестиционният климат ще бъде подобрен и ще бъдем много по-привлекателни за инвестиции. Шенген е много голямо облекчение на нашия бизнес заради липсата на транспортни формалности и премахването на границите“, коментира Андрей Ковачев. 


ℹ Повече по темата и още… – вижте във видеото

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев: Европейският парламент подготвя резолюция за обявяване на режимът в Кремъл за терористичен
Следваща статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: България получава значителна част от европейското финансиране. Топката в момента е на българска територия и от нас зависи, от колко от него ще се възползваме и ще стигне до хората!