Русия поиска изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния. Какви действия трябва да предприемем срещу тези ултимативни искания?

„Неприемливо е да няма реакция. Това, което ме тревожи, не е, че някой е направил такова изказване, а, че никой не отговори в България. Тук трябваше да има много категорична позиция още веднага. Да е ясно, че България не прави резки движения. България е направила своя избор преди много време и никой не си е позволявал да повдига темата. Надявам се, че и настоящите управляващи няма да позволят да има дебат. И по отношение на този пакт за отбрана, и по отношение на ЕС, не мисля, че трябва въобще да се допуска обсъждане“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в „Денят ON AIR“.

Това е сериозен въпрос, който касае националната сигурност и е адекватно да се свика КСНС, убеден е той. Евродепутатът изтъкна, че се намираме на граница, а границите лесно се превръщат във фронтови линии, и не можем да си позволим да сме колебливи и да издаваме нерешителност.

Андрей Новаков подчерта, че реакцията на България е закъсняла.

Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

„Планът за възстановяване не е одобрен и пари в България няма, което значи, че сме закъснели. Това, което ме тревожи повече, е, че не знам дали на обществото му е ясно кой в България отговаря за този план. Мисля, че един от проблемите, които има ЕК, е, че не знае на кого да вдигне телефона. Яд ме е, защото аз участвах в писането на правилата за европейското финансиране за този програмен период и точно моята държава не може да се възползва от тях“, коментира Новаков.

Евродепутатът отбеляза, че е имало готов план, на който му е трябвало съвсем малко, за да бъде внесен и одобрен, но той е представен като недостатъчно добър от новите управляващи, а после са върнали новия план с много страници забележки. 

„Парите, които трябваше да са при нас миналата есен, още ги няма. Това са пари за всички общини, за цяла България. Това не са пари за едно правителство. Това е исторически шанс. Един път на поколение се пада да ни дадат толкова много пари“, обърна внимание евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. 

„Не е срамно да питаш, ако нещо не разбираш, и да ти се помогне. В момента това чакане вреди на България. На всичкото отгоре не са ни одобрени и оперативните програми. Тези хора трябва да разберат, че вече управляват и не са протестиращи по площадите. Трябва да се вземат в ръце и да напишат добри документи на брюкселски език, така че да бъдат одобрени“, настоя Новаков. 


ℹ Целия разговор с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП вижте във видеото

Предишна статияЕва Майдел ГЕРБ/ЕНП: Ако има сфера, в която европейската тежест в света да се запазва, това непременно е културата
Следваща статияАсим Адемов ГЕРБ/ЕНП: Инстинктът за оцеляване в моменти на криза изведе на преден план ролята на земеделието и производството на храни