В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни ще получи почти 29 млрд. евро от бюджета на ЕС в период от седем години.

Започнаха дискусии, че по-голямата част от парите са заеми, които ще връщат и следващите поколения в България.

Andrey Kovatchev

„Категорично не е вярно. По-голямата част ще бъдат безвъзмездна помощ – 85% от тези 29 млрд. евро са безвъзмездна помощ от многогодишната финансова рамка –грантове. 15% може да бъдат заеми, но можем да не ги вземаме, може да имаме нула евро заеми за връщане“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, пред Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП обясни, че националните планове започват да се разработват и в следващите месеци всяка страна има възможност да представи пред Европейската комисия как ще бъдат използвани тези безвъзмездни средства по най-ефективен начин в иновативни технологии.

„България заяви, че трябва да има общоевропейски механизъм за наблюдение и контрол върху върховенството на закона във всяка страна член. ЕК трябва да поеме този ангажимент и това да бъде обвързано с безвъзмездните средства. Има страни, които са категорично срещу това“, припомни Андрей Ковачев.

По думите му българското правителство е постигнало добър резултат на Съвета на ЕС. Той даде пример с Испания, където има орязване с 10% на преките селскостопански плащания.  Евродепутатът посочи, че има огромно орязване на средства за здравеопазване, иновации и образование в ЕС.

„Нашият портфейл е добър, но общо за ЕС нещата не изглеждат добре за рамката. Приветстваме Фонда за възстановяване и там трябва бързо и ефективно да се използват средствата“, настоя Ковачев.

Той уточни, че няма връзка между броя на заразените с коронавирус и отпуснатите средства. Връзката била доколко е засегната икономиката на съответната страна. Евродепутатът подчерта, че получаваме най-висок процент от солидарните европейски средства спрямо българския брутен вътрешен продукт.

„Две-три страни сме, които имат увеличение на безвъзмездните средства. Това не е заем“, още веднъж поясни той.

Евродепутатът съобщи, че има орязване на средства по различни политики във възстановителния план на ЕС в области като здравеопазване, иновации, образование, особено по Еразъм. Той информира, че на днешното заседание в Брюксел се очаква голяма критика за съкращаване именно по тези политики. 


  • Кои са приоритетите на България в националния план за възстановяване?
  • Какво трябва да постигне страната ни, за да изпълни изискванията за отпускане на средства от възстановителния план на ЕС?
  • Как ще бъдат похарчени парите от Брюксел?

Вижте целия разговор във видеото