Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) за Евранет Плюс - БНР

Открита е темата за въвеждане на цифрови ваксинационни удостоверения или т.нар  зелени паспорти в ЕС, които да позволят по-лесното пътуване в ЕС.

Става въпрос за европейско удостоверение за имунизирани и преболедували COVID-19. Засега обаче нищо не е решено.

 

Очаква се детайлите да бъдат изяснени в следващите месеци, обясни българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев и подчерта, че спекулациите по въпроса са много:

Andrey Kovatchev

“Става въпрос само и изключително за тези, които имат изграден имунитет от ваксинация или след прекарано асимптоматично или със симптоми заболяване от COVID-19 да нямат нужда да правят PCR или антигенен тест, който от медицинска гледна точка не е нужен, защото те имат изградени антитела срещу вируса. Идеята не е да се ограничава пътуването на хора, които не са се ваксинирали и не са преболедували COVID-19. Така че спекулациите, които се разпространяват  в момента, че ще има дискриминация или че някой няма да бъде допуснат да пътува, защото няма ваксина или не е преболедувал, са абсолютно не на място и не отговарят на реалността на това, което се дискутира.” 

Андрей Ковачев коментира още, че има много неизяснени въпроси, свързани с предложението за  зелени паспорти: 

“За колко време ще бъдат издавани тези сертификати – дали за 5, дали за 6 месеца, колко месеца ще бъдат валидни, на кой етап след ваксинацията ще започнат да бъдат валидни съответно след преболедуването и изграждането на имунитет срещу COVID-19. Тези въпроси трябва да бъдат решени.” 

Не е ясно и какво ще се случва например с хората,  ваксинирани с ваксини, които в момента не са одобрени в ЕС. 

Според Андрей Ковачев по никакъв начин в момента не може да се говори за влизане в сила на такива сертификати. Това може да стане едва когато има достатъчно ваксини за всеки, който доброволно иска да се ваксинира. 
Известно е обаче, че никой не е против облекчаване на пътуванията в ЕС, няма индикации за по-скептично отношение.  Добре е да се разберем и със страните извън ЕС, за да се възстановят и облекчат пътуванията навсякъде, казва евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.


ℹ Чуйте в аудиото целия коментар по темата на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП⬇

ИЗТОЧНИКБНР - Евранет Плюс
Предишна статияАсим Адемов ГЕРБ/ЕНП: Трябва да се спре раздробяването на стопанствата заради субсидии
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Още през лятото можем да получим първите пари от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС