Възможно ли е да нямаме право да пътуваме в Европа, ако не сме ваксинирани срещу Ковид-19 и мит или реалност ще бъдат имунизационните паспорти?
„Това със сигурност няма да бъде обща политика на ЕС, но страните членки наистина могат да решат една или друга ограничителна мярка. Не смятам, че ще става въпрос за невъзможност за пътуване. Гърция иска PCR тестове за влизане в страната. Кипър каза, че тези с ваксина ще бъдат освободени от задължителна карантина или PCR тест“.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че е много по-добре да има единен европейски подход. С негови колеги са предложили да имам единен формуляр за пътуване в Европейския съюз.

„ЕК няма такива правомощия – да наложи на страните членки как да опазят общественото здраве. Трябва да призове страните да имат единни правила за пътуване в ЕС. Не може да се гарантира дали всички страни членки ще спазват това, което ЕК ще препоръчва“, подчерта Ковачев.

Според него има застой в приравняването на антигенните тестове към PCR тестовете, защото отново става дума за национална здравна политика на всяка държава. Тогава ще се промени драстично статистиката, стана ясно от думите на Ковачев.

Ваксините срещу Ковид-19

„Над 2 млрд. потенциални единици ваксина са по договор с 6 компании, които са с най-добри показатели. Все още няма регулаторен орган, който да е дал официално разрешение за започване на ваксинацията. Ще трябва да изчакаме още седмици. Подготвят се страните членки за нужната инфраструктура, за да започне ваксинацията. Всички мерки за предишни ваксини се отнасят и за тези – сигурността е на първо място“, каза още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

По думите му не са занижени стандартите, по които се оценяват ваксините: Наляха се милиарди евро и долари в компаниите, които се занимават с тази дейност, изтъкна той.

Очаква се външните министри на ЕС да приемат закон, подобен на американския закон „Магнитски“.

Механизмът ще се прилага за много сериозни нарушения на човешките права. Андрей Ковачев категорично подкрепя да има единен подход по отношение на санкциите за погазването на човешките права.

Казусът „Северна Македония“

Според Андрей Ковачев българските парламентарни избори нямат никакво отношение към общата ни история със Северна Македония, както твърдят в Скопие.

Парламентарните избори в България нямат никакво отношение към общата ни история с Република Северна Македония, както твърдят в Скопие. Точно затова Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Р Северна Македония е академична комисия. И тя не би трябвало да има нищо общо, нито да се влияе от предизборна кампания или предизборна ситуация, в която и да е от двете страни!

Няма как да се правят компромиси с българската история!

„Трябва да има още повече смелост от страна на г-н Заев да се изпълнява договорът за общата ни история. Ако ги е страх да кажат истината, то тогава наистина трябва да бъдат намерени други механизми. Защо съществува ЕС – за да не се мразим, да не се бием… Тези спорове трябва да бъдат решавани в рамките на ЕС. Не искаме да имаме млади хора, които учат в училище, че трябва да мразят България„, категоричен бе Ковачев.

„Първи ги признахме, дадохме им военна техника, помогнахме им за евроинтеграцията, показваме само доброта. От другата страна видяхме, че те са си в югославската носталгия и не желаят да направят крачката към преодоляване на разединението“, посочи още той.


Цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев в предаването  „България сутрин“ – вижте във видеото