Когато говорим за младежки политика, винаги трябва да говорим за това какви резултати очакваме  да видим и да проследим дали сме ги постигнали. Това трябва да го гледаме през призмата на образованието. Колкото повече образовани млади хора участват в тези програми, толкова и резултатите ще бъдат по-добри.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов по време на уебинар на тема „Бъдещето на европейските младежки политики“, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България и Националният младежки форум.

Asim Ademov

Адемов допълни, че за евродепутатите от ЕНП образованието е основен инструмент за развитие на всеки индивид.

„Доброто образование стимулира иновациите. Образованите младежи са фундамент на демокрацията.  В едно общество колкото повече образовани кадри има, толкова демокрацията в него ще бъде по-стабилна“, категоричен е той.

„Видяхме по време на тази пандемия пред какви изпитания бяха изправени учениците, учителите и родителите. Трябва да похвалим българската образователна система, моите колеги – учителите, които адекватно успяха да се включат в онлайн образованието. Буквално за дни успяхме да овладеем ситуацията“, заяви още Адемов.

Той отбеляза, че коронакризата и онлайн обучението са показали и някои пропуски, които той разделя в три групи предизвикателства. 

„Нужна е по-добра свързаност в отдалечените райони. Видя се, че някои от преподавателите имат нужда от допълнителни обучения за онлайн преподаване. Третият проблем е свързан с оборудването на някои ученици, най-вече от малцинствените и уязвимите групи, които останаха встрани от този процес. Това не е проблем само на България, а на целия ЕС“, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Според него „Еразъм+“ е една от най-отличните програми в ЕС.

„За новия период настоявахме да има трикратно увеличение на бюджета на програмата, но за съжаление няма да е толкова голямо. Засега се очертава да бъде двукратно, но е по-добре от това да няма. Продължаваме нашата битка в Комисията по образование и култура, за да дадем възможност на повече млади хора да общуват помежду си“, завърши Адемов.