Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП по време на кръгла маса "Предизвикателства пред европейския правен свят относно миграцията, предоставянето на убежище и външните граници на ЕС", организирана от Националния институт на правосъдието на 18 март 2016г. в София.
Българският представител от ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент Емил Радев настоя за общоевропейски мерки за справяне с миграционната криза в Европа, като разкритикува опити на отделни държави-членки да предприемат индивидуални или регионални мерки за намаляване на бежанския поток без да отчитат ефекта от тези мерки върху другите страни в Европейския съюз. Това стана по време на кръгла маса „Предизвикателства пред европейския правен свят относно миграцията, предоставянето на убежище и външните граници на ЕС“, организирана от Националния институт на правосъдието на 18 март 2016г. в София.

Във форума взеха участие зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова, Директорът на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и др.

Според Емил Радев миграционният натиск върху Европа ще продължи въпреки опитите за разрешаването на кризата заради продължаващия конфликт в Сирия. Затова единственото, което ЕС може да направи реално сега, е да намали нелегалния миграционния поток, да спре нелегалното преминаване на границата от хора, които по икономически причини искат да дойдат в Европа, както и да създаде система за контролиране на кои сирийци влизат в ЕС, така че да не могат чуждестранни бойци и терористи да застрашат европейската и българската сигурност.

Българският евродепутат призова също за засилване на контрола по външните граници на ЕС, като призова за завършване на преградното съоръжение по българо-турската граница и за подсилване охраната по черноморската граница. Също така Емил Радев не пропусна да отбележи неправилните твърдения в доклади на чуждестранни неправителствени организации за случаи на отблъскване по границата с Турция, които дори стигнаха до обсъждания в Европейския парламент. Той припомни за многобройните проверки на МВР по сигнализираните случаи, за ежедневния достъп до границата на Българския Хелзинкски комитет и на Върховния комисарят за бежанците на ООН в България, както и за разположените по границата европейски експерти от агенция Фронтекс, които не са констатирали нарушения на международното право за неотблъскване.

Емил Радев изрази притеснение относно желанието на някои държави-членки за по-малко Европа по отношение на Шенген и за въвеждането на повече ограничения. Българският евродепутат обясни, че разпадането на Шенгенското пространство ще донесе негативи за България, защото Европейският съюз е основен търговски партньор. Той обърна внимание на необходимостта от приемането на страната в Шенген, защото според него е недопустимо ЕС да е изправен пред криза, чието управление зависи от сигурността по външните граници, а България да е все още извън Шенген.

Зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова от своя страна заяви, че следва да се създадат ясни правила за осигуряване на сигурността на външните граници. Тя бе допълнена от заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, който подчерта, че Европейската комисия не винаги взима предвид спецификите на отделните държави при изработването на законодателните предложения в областта на миграцията. Участниците в конференцията се обединиха около заключението, че решаването на миграционната криза може да стане единствено с обща европейска политика и действия, тъй като нито една държава-членка не може да се справи сама с предизвикателствата на кризата.